Volg een gratis proefles

Feiten en Fabels over sport en voeding

Op internet zie je veel informatie en tips voorbijkomen over voeding, oefeningen en afvallen. Vooral als je op social media kijkt word je overspoeld met informatie. Helaas komt het vaak voor dat niet alle informatie op het internet klopt. Er worden feitjes maar ook veel fabels verspreid op het internet. Om jou de juiste tips te geven hebben we een aantal feiten en fabels op een rijtje gezet!

 

  1. Om af te vallen moet je koolhydraten vermijden

Dit is een fabel, als je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt dan zal je gewicht toenemen. Het gaat er dus niet om of je te veel koolhydraatrijke producten eet, het gaat erom dat je de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt. 

Het is niet zo dat er in koolhydraten gemiddeld meer calorieën zitten dan in andere macronutriënten (eiwitten, vetten). Koolhydraten bevatten net als eiwitten 4kcal per gram, waarin vet per gram 9kcal in zitten Het is wel zo dat er in koolhydraten snelle suikers kunnen zitten (denk hierbij aan zoetigheid) die er wel voor kunnen zorgen dat jouw calorie-iname flink omhoog kunnen gaan. Om extra calorieën te verbranden is het goed om veel te bewegen, gebruik dus de cardio apparatuur bij ons op de club!

 

  1. Als je na 7 uur ’s avonds eet kom je aan

Het is een fabel dat je aankomt van het eten in de late uurtjes. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid energie (calorieën) die je binnenkrijgt. Als jij een dag niet veel hebt gegeten dan kun je in de avond gewoon eten zonder dat je hiervan aankomt. Het is vaak wel zo dat mensen in de avond meer de neiging hebben om te gaan snacken. Hierdoor eet je vaak meer dan dat je lichaam nodig heeft, waardoor je inderdaad sneller aankomt.

 

  1. Koemelk is minder gezond dan rijstdrank

Ook dit is een fabel. De twee verschillende soorten melk zijn niet te vergelijken met elkaar. In rijstdrank zit bijna geen vitamine B2 en ook bijna geen eiwitten. In koemelk zit altijd al vitamine B2 en is daardoor niet ongezonder dan rijstdrank.

 

  1. Beweging vermindert stress

Dit is een feit, door veel te bewegen maakt je lichaam endorfine waardoor je ontspanning en afleiding ervaart. Hierdoor verbeter jij je humeur en wordt de kans op een depressie verminderd. Als je een gestreste periode ervaart is het aan te raden om vaker naar de sportschool te gaan.

 

  1. Je stofwisseling wordt versneld door sport

Dit is een feit, door te sporten kun jij je stofwisseling op gang brengen en blijft je stofwisseling gezonder. Heb jij last van darmklachten? Probeer dan een week veel te sporten, wissel daarbij cardio met kracht af. Bij veel mensen zorgt dit ervoor dat de darmklachten verminderen en vaak zelfs verdwijnen. Door veel te sporten wordt je voeding beter en sneller verwerkt en val je gemakkelijker af.

 

Zit er een feitje of fabel tussen die jij nog niet wist? Laat het ons weten in een reactie!