Volg een gratis proefles

Het belang van een goede warming-up

Dat je tijdens een warming-up je lichaam alvast warm maakt, heb je vast al eens gehoord. Maar wist je ook dat een warming-up één van de belangrijkste onderdelen van een training is? Met een warming-up maak je je lichaam niet alleen warm, maar bereid je jezelf goed voor op een zwaardere inspanning. Sla jij de warming-up nog vaak over? Lees dan vooral even verder!

Wat is een warming-up en wat doet het met je lichaam?

Een warming-up helpt je om je zowel fysiek als mentaal goed voor te bereiden op je training, zodat je de best mogelijke prestaties kunt leveren. Bij een warming up begin je met een lage intensiteit bewegingen en oefeningen, waardoor de temperatuur van jouw lichaam omhoog gaat. Ook gaat je ademfrequentie omhoog en krijgen je spieren extra zuurstof voor tijdens inspanning.

Kort samengevat zorgt een goede warming-up ervoor dat je lichaam langzaam wakker wordt en zich klaarmaakt voor de zwaardere inspanningen van je training. Zo voorkom je spierpijn en blessures. Daarnaast draagt een warming-up bij aan een betere doorbloeding in de spieren en pezen en kan het de motoriek van je lichaam op gang helpen.

Hoe ziet een goede warming-up eruit?

Wij adviseren een warming-up van 10 minuten. Het beste is om je warming-up te doen op een fitnessapparaat dat je hele lichaam traint. Voorbeelden van deze apparaten zijn bijvoorbeeld de crosstrainer of het roeiapparaat. Door op langere intensiteit op deze apparaten te starten warm je alle spiergroepen op.

Afsluiten met een cooling-down

Met een cooling-down breng je je lichaam weer langzaam in de ruststand. Zo zorg je ervoor dat het bloed, wat tijdens het sporten voornamelijk richting je spieren stroomt, weer verdeeld wordt over je gehele lichaam. Doe je geen cooling-down, dan kun je sneller duizelig worden omdat de bloedcirculatie niet geleidelijk kan herstellen. Ook breng je door het rustig afbouwen van je training je hartritme weer langzaam omlaag waardoor je minder kans hebt op ritmestoornissen. Daarnaast kan een goede cooling-down zorgen voor minder spierpijn.

Zelf aan de slag

Wil je graag tips om zelf ook optimaal te kunnen trainen zonder je lichaam onnodig te belasten? Vraag dan een gratis fitheidstest aan bij een van onze fitnesscoaches. Aan de hand van deze test wordt er ook een persoonlijk trainingsschema gemaakt en krijg je advies op maat over de juiste oefeningen, intensiteit en duur.