Volg een gratis proefles

Hoe ik de balans tussen sport en privé goed houd

Er gaat veel tijd in topsport zitten waardoor het lastig kan zijn om de juiste balans te vinden tussen sport en privé. Ik vind het ontzettend belangrijk om deze balans goed te houden omdat ik een familiemens ben.

 

Ik wil wonen waar ik mij thuis voel

Ik ben eigenlijk één van de weinige schaatssters die niet in Heerenveen woont. Ik ben graag in West-Friesland want dat is waar ik mij thuis voel. Hier kan ik makkelijker mijn familie en vrienden zien. Hierdoor ben ik wel veel heen en weer aan het reizen. Sommige zeggen tegen mij dat het reizen heel veel energie kost. Dat klopt, het reizen kost ook veel energie. Alleen heb ik een tijdje in Heereveen gewoond en dat koste mij eigenlijk veel meer energie. Dit komt omdat ik mij niet thuis voelde in Heereveen. Ik miste de thuis dingen, de thuisomgeving en mijn familie. 

Daarbij heeft mijn vriend Dirkjan zijn eigen bedrijf in West-Friesland. Hij kan niet zomaar naar Heereveen verhuizen. Geluk is voor mij het belangrijkste, als ik happy ben ga ik ook beter sporten. Als ik niet goed in mijn vel zit dan zullen mijn prestaties ook minder zijn. Op die manier vind ik een goede balans tussen privé en werk.

 

Veel aan het trainen

Ik ben veel weg en dat weten mijn familie en vrienden. Maar ze weten ook wel dat dit tijdelijk is. Ik kan het schaatsen op topniveau niet tot mijn 60e blijven doen. Wanneer ik wel in Nederland ben dan ben ik veel bij mijn ouders. Als ik veel weg ben dan gaat mijn vriend af en toe mee. Eind augustus ga ik drie weken naar Livorno en dan komt hij mij een paar dagen opzoeken. Hij heeft mazzel dat hij eigen baas is en dat hij het kan inplannen. Als dat niet zo was hadden wij elkaar waarschijnlijk minder vaak gezien. Als ik weg ben dan werkt hij meestal wat meer. Maar als ik thuis ben dan zorgt hij dat hij ‘s avonds sowieso thuis is en houdt hij de zaterdag vrij zodat we dan ook samen iets kunnen doen. We houden veel rekening met elkaar en houden in het achterhoofd dat dit tijdelijk is en niet altijd zo zal zijn. 

Ik moet sowieso elke dag trainen dus soms is het wel moeilijk om echt leuke dagjes weg in te plannen. Dirkjan en ik willen wel heel graag een mooie reis maken naar Nieuw-Zeeland of Australië maar door het schaatsen kan dat nog niet.

 

De balans tussen topsport en vriendinnen

Mijn vriendinnen houden ook altijd rekening met mij, ze weten dat ik vaak druk ben met het schaatsen. Ze vinden het jammer dat ik er niet altijd bij kan zijn maar zij weten ook dat het bij topsport hoort. Zij volgen ook andere topsporters en zij zien ook dat sommige sporters echt altijd weg zijn. Ik ben dan nog in Noord-Holland waardoor ik ze wel nog zie. Soms zeggen ze dan zelfs; ‘’Hoe Irene het zo doet, is eigenlijk wel heel goed’’.   

Het zien van mijn vriendinnen is deels ontspanning, als ik met ze ben. Maar nu met corona moet ik natuurlijk even oppassen. Dan ben ik wel heel erg bezig met het houden van afstand en de coronamaatregelen. Als ik met mijn vriendinnen afspreek is het helaas wel zo dat ik vaak iets eerder weer naar huis ga. Als mijn vriendinnen uiteten gaan en daarna gaan stappen haak ik meestal na het eten al af. Gelukkig hebben mijn vriendinnen daar ook wel een bepaald respect voor.

 

Ik ben blij dat ik een goede balans heb gevonden tussen de topsport en mijn privé

 

Liefs, 

 

Irene