Volg een gratis proefles

Sporttalent handbalster Femke Jansma

Fitnessclub Nederland werkt samen met diverse sporttalenten. Femke Jansma is een van deze sporttalenten. Ze is gedreven en gemotiveerd om bij SEW stappen te maken als handbalster. Je kunt Femke tegenkomen bij ons in de fitnessclub. In dit blog vertelt Femke over het handballen en haar doelen bij SEW.   

"Mijn naam is Femke Jansma, ik ben twintig en ik handbal bij de club SEW. Het is mijn 7e seizoen dat ik bij deze club handbal. Hiervoor heb ik een aantal jaar gehandbald bij AVV en Sporting Andijk, dit is een kleine club in West-Friesland. Samen met mijn zus Eva handbal ik al jaren, we zijn een echte handbal familie.   

 

Het trainen voor de wedstrijd 

Mijn positie in het veld is linkerhoek en heel af en toe op de cirkel. Voordat ik bij SEW zat, speelde ik altijd op de opbouw. Op dit moment train ik bij SEW zes keer per week en in het weekend heb ik vaak een wedstrijd.  

Ik werk veel aan mijn conditie, maar doe ook krachttraining. Iedere maandag bestaat een deel van mijn training uit krachtoefeningen en ook doe ik naast mijn trainingen bij SEW nog extra krachttrainingen. Dankzij krachttraining word ik sterker, kan ik hoger springen en heb ik meer kracht in mijn armen bij het gooien. 

Iedere vrijdag hebben we wedstrijdbespreking. Dan bespreken we de wedstrijd die we in het weekend moeten spelen. Doordat we vooraf aan deze bespreking een analyse hebben gemaakt van de ploeg waar we tegen moeten, weten we precies waar we op kunnen trainen.  

 

Mijn doelen met handbal 

Met ons team willen we zorgen dat we in de top vijf komen van de eerste divisie. Dit kunnen we behalen door veel te trainen. We willen over twee jaar eerste worden in de eerste divisie. Het hele team staat voor dit doel, we zijn gemotiveerd en trainen hard. Mijn teamgenoten en ik zorgen er altijd voor dat we bij de trainingen aanwezig zijn en alles geven. 

Mijn persoonlijke doel is om dit seizoen veel minuten te maken in het tweede zodat ik ook gevraagd word voor het eerste team. Ik hoop dat ik dit jaar ook in dat team een aantal minuten mag spelen. Als ik mijn doelen behaal kan ik mijzelf goed op de kaart zetten en hierdoor kan ik hogerop komen met handbal.  

  

Wedstrijd in het buitenland 

We hebben binnenkort Europacup, dan gaan we naar Zweden toe! 8 oktober is de uitwedstrijd en 15 oktober is de thuiswedstrijd. 

Eva weet al zeker dat ze mee mag naar Zweden. Voor mij is het nog even afwachten.  

 

Gemotiveerd om mijn sportdoel te behalen  

Mijn motivatie wordt versterkt door het team, ik haal veel kracht uit de meiden om mij heen. Ik wil samen met mijn team het beste behalen. Aan mensen die het het lastig vinden om alleen te sporten adviseer ik altijd om met een vriend of een vriendin te gaan. Dan is het makkelijker om gemotiveerd te blijven en je doelen te behalen.’’