Volg een gratis proefles

Gewichtheffen is goed voor het langetermijngeheugen

Naast het feit dat sporten ontspannend werkt en goed is voor je lichaam, is er nog een reden om vaker naar de sportschool te gaan: Het is goed voor je geheugen! Uit een nieuwe studie is gebleken dat een intensieve workout het langetermijngeheugen bij jong volwassenen met ongeveer 10% verbetert.

ONDERZOEK

Het onderzoek van Georgia Tech is niet het eerste onderzoek dat uitwijst dat sporten goed is voor het geheugen. Bij het onderzoek is wel een compleet andere aanpak toegepast dan bij voorgaande onderzoeken. 

Uit eerdere sportstudies is al gebleken dat maandenlang intensief cardio het geheugen verbetert. Dit nieuwe onderzoek keek naar de effecten op het geheugen van deelnemers als zij slechts enkele dagen van tevoren gewichtheffen.

In het onderzoek moesten alle deelnemers naar een serie van 90 foto’s kijken. De foto’s bestonden uit 30 positieve (bijv. spelende kinderen), 30 negatieve (bijv. grote wonden) en 30 neutrale foto’s (bijv. een klok). Aan de deelnemers werd niet gevraagd of zij de foto’s wilden onthouden. Vervolgens ging de helft van de groep verschillende krachtoefeningen doen terwijl de andere groep toekeek. Van de sportende groep werd de bloeddruk en hartslag gemeten.

2 dagen later kwamen de deelnemers terug in het laboratorium en kregen zij 180 foto’s te zien. De 90 originele foto’s van 2 dagen eerder waren gemixt met 90 nieuwe foto’s. De onderzoekers waren benieuwd hoeveel foto’s beide groepen zouden herkennen. De groep die niet gesport had, herkende 50 van de 90 originele foto’s, terwijl de groep die wel gesport had er 60 herkende.

Bron: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001691814001577?via=ihub

 

“De fijne sfeer in de clubs voelt als thuiskomen”

Day de Wijn

8x squashen + squashracket

voor maar € 49,95