Volg een gratis proefles

Heeft Covid-19 invloed op mijn voorbereidingen op het nieuwe schaatsseizoen?

Regelmatig krijg ik de vraag of Covid-19 invloed heeft op mijn trainingsschema. Dit valt gelukkig erg mee. Doordat onze schaatsploeg een bepaalde status heeft vanuit het NOC*NSF krijgen wij veel vrijstelling. Wij mochten vorig jaar juni de fitness in om te krachttrainen. Ook mochten wij als groep samen trainingen doen. Dit omdat wij kans hebben op olympische medailles.

Wat grappig is om te horen is dat veel mensen denken dat ik volgend jaar al zeker ben voor de Olympische Spelen, hier is nog niks van zeker. In december hebben wij onze kwalificatie wedstrijden. Hier moet ik mij plaatsen. Vanaf dan weet ik pas of ik naar Beijing mag, daarvoor ben ik nu hard aan het trainen.

Hoe alles precies gaat is een groot vraagteken, tot zover kan ik mij goed voorbereiden. Ik heb goede trainingskampen kunnen draaien in het buitenland, zoals afgelopen weken op Tenerife. Als we meer richting de winter gaan, wordt het wat onzeker. Hoe gaat het wereldwijd met de Covid-19 besmettingen? Hoe verlopen de zomerspelen met Covid-19? Dit zijn dingen waar ik geen invloed op heb. Zo lang ik er geen invloed op heb, ga ik mij er ook niet druk om maken. Dat is verspilde energie, die kan ik beter gebruiken voor mijn trainingen.

Ik wil het virus ECHT niet oplopen
De planning is niet anders dan andere jaren, maar ik let wel heel goed op. Ik ga niet naar een feestje waar veel andere mensen zijn. Het Covid-19 virus is er natuurlijk nog wel en als je het virus oploopt kun je minder trainen en het heeft effect op je conditie.

Als topsporter ben je hier zelf verantwoordelijk voor, je hebt er niks aan om ziek thuis te zitten. Je mist dan veel trainingen. Mede daarom wil ik het virus zelf echt niet oplopen. Om het ziek worden te voorkomen zoek ik onder andere mijn vriendinnen helaas veel minder op dan dat ik voor het coronavirus deed.

Ik wil natuurlijk niet ziek worden tijdens de voorbereiding, maar het is vooral belangrijk om niet ziek te worden op het moment van de wedstrijden. Vlak voor de wedstrijd zit ik in een bubbel. Samen met mijn teamgenoten zit ik in een hotel en beperken we het contact met anderen.

Ik wil knallen dit jaar en zal er alles aan doen om mij zo goed mogelijk voor te bereiden. Ik ga er een topseizoen van maken!

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.