Volg een gratis proefles

Trainen in de sportschool

Morgen is het eindelijk zover! We mogen weer lekker naar de sportschool en dat doe ik regelmatig bij mijn sponsor Fitnessclub Nederland. Het gaat nog wel een beetje anders dan anders. Je moet vooraf aanmelden via de app en de fitnessruimte is anders ingericht, maar wat is het fijn om terug te zijn!

Wanneer ik naar de sportschool ga, ga ik meestal heen om krachttraining te doen. Ik focus vooral op mijn benen om zo mijn spieren sterker te maken voor het schaatsen. Dit doe ik door veel sprongen te maken, zoals de squatjump of de schaatssprong. Hierbij push je het eigen gewicht zo snel mogelijk omhoog of opzij. Heel effectief!

Voordat ik begin, zorg ik eerst dat mijn spieren goed warm zijn. Ik doe eerste wat core stabiliteit en een klein beetje buikspieren, zodat die op spanning zijn voor de training

Daarna ga ik naar het squatrek. De eerste squats doe ik zonder gewichten en daarna doe ik de gewichten erop. Het gewicht en het aantal herhalingen per oefening is verschillend. Vergeleken met ploeggenoten doe ik iets meer herhalingen. Ik ben van de lange adem.

In de wintermaanden en bij slecht weer train ik ook graag op de fiets. Dat kan een half uurtje rustig fietsen zijn, maar ook een intervaltraining van een uur. Dat ligt een beetje aan mijn trainingsschema van die week.

Wil jij ook in topvorm komen?

Start met het opbouwen van conditie op de loopband en fiets. Dit kun je uitbouwen met de crosstrainer, waarbij je ook al wat spiergroepen pakt.

Daarna kun je net als ik aan je spieren werken. Dit kan d.m.v. krachttraining, maar de fitnessclub heeft ook diverse apparaten, waarmee je kunt werken aan sterke beenspieren. Wil je ook sterke beenspieren? Mijn fitnessclub heeft de volgende apparaten waar je jouw beenspieren mee kan trainen?

Leg press
Ga tegen de rugleuning aanzitten van het apparaat en zet je voeten op schouderbreedte neer. De tenen zijn ongeveer ter hoogte van de knieën.
Houd je rug in een neutrale positie en zakt door tot een hoek van 90 graden bij je knieën. Houdt deze 1-2 seconden vast.
Span de buik en bilspieren aan en druk jezelf weer naar de begin positie. Druk jezelf vanuit de gehele voeten weer omhoog. Niet vanuit de tenen of hak maar de gehele voet. Het is belangrijk dat je hierbij niet de knieën overstrekt. De oefening wordt vaak gebruikt als alternatief voor de squat.

Dumbell lunge
Ga rechtop staan met borst naar voren en je schouderbladen naar elkaar toe. Span goed je core (buik, onderrug en bilspieren) aan.
Laat je gewichten naast je hangen met je armen ontspannen of rusten op de schouders. Zet een grote stap naar voren en zak door je knieen zodat er hoeken van 90 graden ontstaan in je knieën. Je knieën raken net aan de grond niet aan en je voorste knie komt niet voorbij je tenen. Duw jezelf vanaf dit punt weer omhoog tot de begin positie, let weer op dat je je knieën niet overstrekt.

Op deze manier ben je er in ieder geval lichamelijk klaar voor om een topschaatser te zijn!

Liefs,

Irene