Volg een gratis proefles

Voorkomen van spierpijn na het sporten

Omdat ik soms de vraag krijg, wat te doen tegen spierpijn na het sporten, heb ik besloten om vandaag in mijn blog te vertellen over hoe je spierpijn kunt voorkomen. Voordat ik antwoord geef op de vraag hoe je het kunt voorkomen is het interessant om te weten wat spierpijn precies is.

 

Wat is spierpijn

Spierpijn is een gevolg van overbelasting van de spieren. Dit gebeurt meestal na het sporten: er ontstaan kleine scheurtjes in de spieren. Vaak krijg je spierpijn door een beweging die je niet vaak doet, wanneer een beweging te zwaar is of als je de beweging een hele tijd niet gedaan hebt. Vaak krijg je spierpijn als je uit je comfortzone bent gegaan.
Spierpijn is niet altijd goed maar is ook niet per definitie slecht. Het is goed om spierpijn zo veel mogelijk te voorkomen, want het blijven toch scheurtjes in je spieren.

 

Het voorkomen van spierpijn

Als je een nieuwe sport gaat proberen waarop je op een andere manier beweegt dan normaal, moet je eigenlijk minimaal twee keer per week de sport beoefenen om spierpijn zo veel mogelijk te voorkomen. Als je gaat fitnessen en je gaat maar 1 keer per week trainen dan krijg je elke keer spierpijn. Als je de training twee keer per week doet dan houdt je lichaam het beter vol waardoor je de spierpijn kunt voorkomen.

Hetzelfde geldt voor hardlopen. Als je één keer per week 10 kilometer gaat hardlopen zal je super veel spierpijn ervaren de dagen daarna. Als je het hardlopen opbouwt en vervolgens elke week 2 keer 5 kilometer gaat hardlopen zal je zien dat de spierpijn weg blijft.   

Zelf heb ik niet vaak spierpijn. Maar, als ik uit mijn rustperiode kom en ik ga krachttrainingen doen dan moet ik niet gelijk een volledig programma gaan draaien. De eerste dag dat ik krachttraining ga doen doe ik maar weinig en de tweede keer die week doe ik wat meer. Ik bouw het langzaam op totdat ik weer op mijn oude niveau zit en vervolgens houd ik dat elke week bij. 

 

Helpen eiwitshakes tegen spierpijn?

Sommigen denken dat je altijd eiwitshakes na het sporten moet nemen om zo de spierpijn te voorkomen en te werken aan het spierherstel. Dit is vaak helemaal niet nodig omdat je lichaam maar een bepaalde hoeveelheid eiwitten kan afbreken. Als je kwark neemt zitten daar ook vaak al voldoende eiwitten in. Als je tussen wedstrijden door snel moet herstellen dan is een eiwitshake wel prettig, maar zelfs dat doe ik ook al niet eens. Ik eet dan liever een broodje kaas: daar zitten vaak al voldoende eiwitten in. Ik haal eigenlijk al mijn energie uit natuurlijke voeding.

Wat is jouw ideale tip om spierpijn na het sporten te voorkomen? Laat het mij weten in een reactie.

 

Liefs Irene