Volg een gratis proefles

Yoga is goed voor lichaam en geest

Iets wat we goed kunnen gebruiken in deze tijd waarin veel mensen thuiswerken, onzeker zijn over hun inkomen, studie of sociale leven ervaren mensen veel stress. In dit soort stressvolle periodes kan yoga een goede manier zijn om meer houvast te vinden in je eigen lichaam en geest. En om je te helpen bij fysiek en mentale klachten. Vermindering van stress leidt tot een gevoel van lekkerder in je vel zitten. 

Yoga zorgt voor balans

We leven in een drukke wereld waar alles vooral snel moet gaan. Veel mensen ervaren dit als een continue gejaagdheid die stress of fysieke klachten met zich meebrengen. De snelle wereld waarin wij nu leven wordt als ‘’normaal’’ gezien. Hierdoor registreren wij steeds minder snel de klachten die we hebben. We moeten niet zeuren en gewoon doorgaan. En zo raken we gewend aan stress en fysieke klachten. Toch is het belangrijk om iets met deze (nu nog milde) klachten te doen. Je kan deze klachten voorkomen of verhelpen door te werken aan je fysieke gesteldheid om zo jouw lichaam en geest in balans te houden. Yoga is hier een goede manier voor.

Door het beoefenen van Yoga wordt je lichaam sterker en soepeler terwijl je je ondertussen steeds bewuster wordt van je gedachten en je ademhaling. Je leert gaat je eigen lichaam en fysieke signalen beter voelen en herkennen waardoor je meer in het nu komt. En het volgen van je ademhaling helpt je te ontspannen en te herkennen wanneer je spanning opbouwt. Zo ontstaat er veerkracht en focus die je helpt om niet steeds overdonderd te raken door zorgen en stress, maar om meer genieten van het moment en beter voor jezelf te zorgen.

De belangrijkste voordelen:

Yoga heeft vele voordelen voor het lichaam. Zo helpen vele soorten yoga, zoals Power Yoga, Flow Yoga en Mobility Flow Yoga bij het creëren van stabiliteit en souplesse in het lichaam en het verbeteren van je algehele postuur. Opbouw van kracht, uithoudingsvermogen soepelheid en lichaam intelligentie zijn effecten van het beoefenen van deze stijlen. Yin Yoga werkt vooral op bindweefsel niveau om de gewrichten en de overall bindweefsel structuren in het lichaam veerkrachtiger en beter gehydrateerd te maken. Tegelijk werk de verstilling van de Yin yoga als een boost op het ontspanningssysteem in het lichaam. Een mooie combinatie van de active Yoga Stijlen en de Yin Yoga vind je in de Yin Yang Yoga lessen. Alle stijlen dragen bij aan het minder gevoelig worden voor blessures en zijn een geweldige ondersteuning van bv. kracht- en conditie training. 

Power en Flow Yoga kan ook gewichtsverlies bevorderen.De voordelen van yoga hebben vooral invloed op het welzijn in het dagelijkse leven. Veel sporten hebben vooral op fysiek vlak voordelen. Yoga biedt ook voordelen als het gaat om de geest. Zo helpt yoga bij het versterken van aandacht. Veel mensen ervaren meer concentratie als het gaat om aandacht op het werk of in het dagelijkse leven. Mensen vinden meer rust en ervaren daardoor minder stress. De gedachtes dwalen minder snel af en men heeft meer het gevoel betrokken te zijn bij hetgeen dat om zich heen gebeurt.

Yoga kan ook een positieve werking hebben op het stoppen van slechte gewoontes. Omdat mensen meer balans in hun leven ervaren ziet men vaak dat na het doen van veel yoga in de loop van der tijd slechte gewoontes afnemen. Omdat yoga een positief gevoel geeft zijn mensen gelukkiger en ervaren meer zelfvertrouwen. Kortom, yoga is een sport met vele voordelen zowel lichamelijk als voor de geest. 

Thuis aan de slag met yoga 

Er zijn heel veel verschillende yogastijlen, technieken en yogalessen. Toch heeft yoga over het algemeen hetzelfde effect op iedereen. Het zorgt voor een krachtig lichaam en het heeft een positief effect op de geest. Wij bieden ook diverse yogalessen aan. Doe mee aan de lessen via de Facebookpagina van Fitnessclub Nederland of bekijk de video’s van yogalessen in de app.