Volg een gratis proefles

Samen trainen maakt je sterker

Ik hoor je al denken: langebaanschaatsen is toch een individuele sport? Ja, dat klopt! Maar zonder teamgenoten is het bijna niet te doen. Samen sporten brengt vele voordelen met zich mee! Benieuwd waarom ik graag samen sport? Lees dan verder!

De voordelen van samen sporten

Ik ben ervan overtuigd dat je beter wordt wanneer je regelmatig samen traint. Tijdens een training met teamgenoten ben ik extra gemotiveerd: je helpt elkaar en daagt elkaar uit. Hierdoor word je sterker en sneller. Daarnaast is samen trainen ook veel gezelliger. En een stukje gezelligheid tijdens een training staat bij mij hoog in het vaandel. Dus ondanks dat ik een individuele sport beoefen, sport ik graag samen! En ben ik elke gezamenlijke training weer blij dat ik in een goed team zit.

Ik schaats gemiddeld 5 keer per week. Wekelijks heb ik meerdere trainingen samen met het team en een aantal trainingen alleen. Wanneer ik samen train mag ik achter wereldtoppers als Jorrit Bergsma en Arjen Stroetinga aan schaatsen. Achter hen bereik ik hoge snelheden, wat een goede voorbereiding is voor de Mass Start.

Waarom ik soms ook alleen sport

Ondanks dat ik samen trainen erg leuk vindt en erg naar deze trainingen uit kijk, train ik soms ook alleen. Samen trainen heeft een hoop voordelen en wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat samen sporten effectiever is dan alleen sporten. Maar in mijn geval heeft samen sporten ook een aantal valkuilen. Door het sporten met teamgenoten wordt mijn grens gemakkelijk verlegd en ga ik hier regelmatig overheen. Omdat ik altijd het beste resultaat wil halen en omdat je natuurlijk ook aangemoedigd en uitgedaagd wordt. Als je te vaak over je grens gaat, kun je overtraind raken. Dit is een valkuil van veel topsporters, vandaar dat ik ook regelmatig alleen train.

Maar ook wanneer ik alleen train, staan we gezamenlijk op het ijs. Alle teamleden trainen dan zelf, maar na afloop drinken wij altijd nog gezellig een kop koffie in de kantine. Met een goed gevoel de training afsluiten vind ik erg belangrijk en dit geeft mij energie!

Sporten na het schaatsseizoen

Het schaatsseizoen is helaas alweer ten einde. Afgelopen weekend schaatste ik mijn laatste wedstrijd van dit seizoen. Ook na het schaatsseizoen blijf ik trainen. Ik ruil mijn schaatsen dan in voor een mountainbike of racefiets. En ook deze sporten beoefen ik graag samen! Mijn favoriete sportmaatje is mijn vriend Dirkjan. Ondanks dat hij altijd begint met een half wieltje voor, wat heel irritant is, blijft hij toch mijn favoriete trainingsmaatje!

Mijn tip: wil je ook de best mogelijke sportresultaten behalen? Ga dan samen sporten!

Liefs,

Irene

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.

 

“De fijne sfeer in de clubs voelt als thuiskomen”

Day de Wijn