Volg een gratis proefles

Spierpijn voorkomen en verhelpen

Spierpijn, we kennen het allemaal. De een ervaart het als straf na het sporten en de ander als een teken van hard werken. Maar één met ding zijn we het allemaal eens; het is niet fijn om bij elke beweging de pijn te voelen. Daarom geven we jou een aantal tips om spierpijn voor te zijn en te verhelpen.

Proteïne

Proteïne oftewel eiwitten geven jou net de extra boost om na een dag werk, toch nog de Fitnessclub in te duiken. Ook helpt het je spieren een stuk sneller te herstellen. Dit voorkomt spierpijn en zo behaal je het beste resultaat. Eiwitten kun je bijvoorbeeld vinden in biefstuk, kip, humus, pompoenpitten, magere kwark, spruiten, maïs en ga zo maar door. Genoeg keuze dus om na je workout de spieren te herstellen.

 

Fruit

Bosbessen, kersen, perzik, appel, druiven, banaan, aardbeien, frambozen en kantaloepa meloen. Allemaal soorten fruit die perfect zijn na de workout. Deze fruitsoorten bevatten stuk voor stuk veel voedingstoffen en hebben een goede werking op het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam.

 

Omega-3

Omega-3 is een voedingsstof die bijvoorbeeld te vinden is in zalm en andere vissoorten. Het is een goede ontstekingsremmer. Omega-3 is eventueel ook bij de drogist te vinden in capsulevorm om extra bij te slikken.

 

Timing

Volgens de wetenschap kun je het beste 40 minuten voor de workout een maaltijd nuttigen. Dit om steken, in bijvoorbeeld je zij, tijdens het sporten te voorkomen. Tussen het sporten door kun je ook nog een gezonde snack nemen voor wat extra energie. Om voor jezelf het beste eetmoment te kiezen, kun je bijhouden hoe je je voelde tijdens en na de workout bij verschillende eetmomenten. Want onthoud; iedereen is anders.

 

Water

Door middel van hydratatie en voldoende vocht blijven de spieren soepel. Zorg daarom altijd dat je tijdens de workout een bidon met water bij je hebt om je spieren niet uit te laten drogen. Voldoende hydratatie zorgt ook nog eens voor een stralende huid!

 

Actief

Vergeet geen cooling down en blijf ook na de workout actief. Loop bijvoorbeeld een rondje of stretch. Hoe warm je het ook hebt, loop niet zo in je korte broek de sportschool uit. Dit kan blessures veroorzaken. 

 

Rust

Een goede nachtrust helpt het herstel van de spieren. Probeer na het sporten ’s avonds op tijd naar bed te gaan en de hormonen doen het werk.

 

Na het lezen van dit artikel, mag spierpijn geen reden meer zijn om niet te sporten. Heb je nog vragen? Stel ze aan de rondlopende instructeurs in jouw club!