Volg een gratis proefles

Terug in de tijd met Irene Schouten

Bij ons in de buurt was het vroeger eigenlijk heel normaal dat je ging schaatsen. Het hoorde een beetje bij je opvoeding. Al mijn vriendinnetjes, nichtjes en neefjes gingen op schaatsen. Zo ben ik er eigenlijk vanzelf ingerold.

Er was geen indoor schaatsbaan dichtbij, daarom gingen we 10 keer per jaar op zaterdag in de winter met onze school naar Alkmaar. Met z’n allen de bus in en daar trainen. Mijn broer en zus konden het al redelijk goed en gingen vanuit het schaatsen met school naar de ijsclub in Hoogkarspel, een dorp vlakbij ons huis. Ik volgde mijn broer en zus naar Hoogkarspel, want het schaatsen ging wel goed. Ik zat ook op handbal met vriendinnetjes, maar helaas ging dat niet meer samen. Ik moest kiezen, of handbalwedstrijden op de zaterdag of op zaterdag trainen voor het schaatsen. Daar heb ik toen voor gekozen.

 

Optrekken aan de jongens

In de zomer skeelerde ik veel in Medemblik en in de winter kon ik weer schaatsen. Perfecte combinatie vind ik dat. In Hoogkarspel trainde ik veel jongens, omdat er weinig meiden van mijn leeftijd of hetzelfde niveau waren. Ik moest de jongens altijd bijhouden, waardoor ik minder goed mijn techniek leerde. Ik wilde steeds beter worden en omdat er ook meiden van mijn leeftijd en niveau in Medemblik schaatsten, ben ik daar naartoe gegaan. Daar kon ik ook meer aandacht besteden aan mijn techniek. Ieder jaar werd ik beter, je hoort dan bij de beste van je club, toen de beste van de baan en later het gewest (Noord-Holland, Utrecht).

 

Jong Oranje

Daarna werd ik gevraagd voor Jong Oranje, alleen heb ik dat toen afgeslagen omdat ik ook graag skeelerde in de zomer. Dat mocht niet bij Jong Oranje. Je moest in de zomermaanden veel wielrennen en krachttraining doen. Natuurlijk zou dat een hele goede leerschool zijn, maar plezier staat bij mij voorop. Ik mocht toen ook naar een ploeg met een hele goede trainer, waar ik heel graag heen wilde. Daar mocht ik ook blijven skeeleren.

 

Commerciële teams

Via een omweg ben ik toen alsnog bij een commerciële ploeg gekomen, onder leiding van Marianne Timmer. Daar zat ik in de ploeg met o.a. Annet Gerritsen en Margot Boer, toppers van die tijd. Toen zat het skeeleren er niet meer in, maar veel fietsen en krachttraining. Inmiddels wordt dit mijn 5e jaar bij team EasyJet onder leiding van Jillert Anema. Zijn trainingsmethoden bevallen mij heel goed, ik mag weer veel skeeleren en krijg redelijk veel vrijheid om mijn trainingen in te plannen. Zeker met de situatie waarin mijn moeder nu zit is dat erg fijn. En ik heb de ideale combinatie tussen marathonschaatsen en langebaanschaatsen. 

Professioneel schaatster worden vraagt veel training en inzet, maar als je leuk vindt wat je doet kun je van je hobby je werk maken. En dat heb ik gelukkig kunnen doen!

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.

 

“De fijne sfeer in de clubs voelt als thuiskomen”

Day de Wijn