Volg een gratis proefles

8 tips om je weerstand te verhogen

De wintertijd is ingegaan en de dagen worden korter en kouder. Tijd om je truien weer tevoorschijn te halen en hopen dat jij niet geveld wordt door verkoudheid of griep. Je weerstand heeft het in de herfst en winter namelijk een stuk zwaarder te verduren dan in de zomer.

Wil je weten wat jij kunt doen om in de winter gezond te blijven? Lees dan hieronder onze 8 tips. 


1 Stoppen met roken

Op nummer één staat met stipt stoppen met roken. Naast vele andere minder fijne aspecten van roken is het ook niet geweldig voor je weerstand. De menselijke afweer wordt opgedeeld in aangeboren immuniteit en verworven immuniteit, roken tast beide aan. En dat is niet zo best.

 

2 Slapen als een roos

Dat slaap belangrijk is weten we tegenwoordig wel. Maar doen we er dan genoeg aan om te zorgen dat we onze benodigde slaap krijgen? Meestal niet! Naast betere concentratie, het verwerken van je dag en een betere spijsvertering zorgt goed slapen ook voor een betere immuniteit tegen ziekteverwerkers.

 

3 Vitamine D

Uit onderzoek blijkt dat vitamine D een grotere rol speelt bij het al of niet ontstaan van verkoudheid dan vitamine C. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar. De meeste vitamine D krijg je binnen via het daglicht op je huid, maar in het donkere winterseizoen is er juist een gebrek aan licht. Veel mensen krijgen dan te weinig vitamine D binnen.

Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

 

4 Eet genoeg groente en fruit met salvestrolen

Groente en fruit bevatten naast vitaminen en mineralen ook andere stoffen die je weerstand op peil houden. Een van die bio-actieve stoffen is de groep van de salvestrolen. Dat zijn stoffen die planten aanmaken om zich tegen bacteriën, virussen en schimmelinfecties te beschermen.

Groenten en fruit die salvestrolen bevatten zijn spruitjes, asperges, broccoli, waterkers, avocado, selderij, rucola, frambozen, zwarte bessen, meidoorn, rozenbottel, rode druiven en pruimen. Ook kruiden zoals basilicum, rozemarijn, salie, tijm, en kamille zijn rijk aan salvestrolen.

 

5 Verminder stress

Het gevolg van stress is dat je lichaam in fight or flight modus schiet. Dit betekent dat je lichaam het voor de rest niet heel belangrijk vindt om zich bezig te houden met andere processen, zoals bijvoorbeeld je afweer.

Het verlagen van je stress levels zorgt er dan ook voor dat de processen in je lichaam ongestoord kunnen plaatsvinden. En één van deze processen is jezelf beschermen tegen infecties.

Tips om stress te verminderen:

  • Ga lekker bewegen
  • Let op je ademhaling
  • Achterhaal de oorzaak van je stress en bespreek dit met een vriend(in)
  • Doe leuke dingen met vrienden of familie

 

6 Eet gevarieerd

Gevarieerd eten en genoeg groente eten zorgt voor een goede ondersteuning. Selenium, magnesium, vitamine C, vitamine D en ijzer zijn onder andere zijn onmisbaar voor een sterke afweer. Wanneer je gezond en gevarieerd krijg je meestal genoeg van deze voedingsstoffen binnen. Zorg er verder voor dat je dagelijks minimaal 250 gram groente eet en twee stukken fruit.

 

7 Vervang je biertje door een 0.0%’tje

Af en toe een drankje is heerlijk! Maar doe het met mate. En dat is, zeker in sociale activiteiten, voor veel mensen toch lastig. Vervang daarom af en toe je drankje voor een 0% versie want alcohol verzwakt je immuunsysteem waardoor je eerder infecties oploopt.

 

8 Was je handen

Goede hygiëne in de vorm van je handen wassen voordat je eten gaat klaarmaken zal een groot deel van de infecties tegen gaan. Ook na een tripje met het OV of betalen met geld is een wasbeurt verstandig. 

 

Volg deze tips en je hebt een ijzersterke weerstand! Kom lekker bij ons sporten om ook je energielevel op peil te houden. Mis je nog een tip? Laat het ons weten!

Sport voor Fitpoints

en spaar voor de leukste cadeaus!

Lees verder