Volg een gratis proefles

Wat inspireert mij om op hoog niveau te sporten?

Van jongs af aan vind ik sport al heel erg leuk. Ik wilde al snel met alles de beste worden. Toen ik schaatsen op tv zag dacht ik, dit wil ik ook! Ik begon met schaatsen en wilde graag van mijn leeftijdsgenootjes winnen. Ik was nog lang niet de beste, maar ging mijzelf steeds verbeteren. Zo werd ik beter en ben ik stapje voor stapje geklommen naar de beste van de wereld. Als ik terugkijk op hoe ik dit gegaan heb denk ik wel “na al die jaren hard werken heb ik het gewoon geflikt!”

Geïnspireerd door andere topsporters en ondernemers

Verhalen van andere topsporters vind ik mooi en hier haal ik ook inspiratie vandaan. Toch hoeven dit niet alleen maar verhalen van topsporters te zijn. Het kunnen ook ondernemers zijn. Zij bouwen ook iets op en hebben een doel waar ze naar streven. Je hebt goede en slechte jaren en daar moet je mee dealen. Zonder tegenslag geen overwinning. Het gaat weleens een keer slecht, maar als het vervolgens goed gaat is dat een overwinning! Dat heb je met een onderneming, maar ook met topsport. 

Voor mij zijn doelen niet alleen belangrijk in de sport. Als ik stop met schaatsen, hoop ik werk te vinden waarin ik ook bepaalde doelen kan behalen.

Naar een doel toewerken

Ik denk dat ik mijn inspiratie vooral uit het sporten zelf haal. Ik vind schaatsen heel erg leuk en doe dit met veel plezier. Met topsport werk je altijd naar een doel toe en dat motiveert. Een doel hebben en daar keihard voor gaan! Mijn doel van afgelopen jaar was de beste van de wereld zijn. Ik heb dit doel behaald, maar toch heb ik het gevoel dat er na het WK meer in zit en dat wil ik graag laten zien. Hopelijk volgend jaar met de Olympische Spelen. Eigenlijk zijn de Spelen hetzelfde als het WK. Je rijdt tegen de beste van de wereld. Alleen er staat een andere titel voor. Wat voor veel mensen meer de aandacht trekt.

Steeds een beetje beter

Als topsporter ben ik bezig om elke keer weer iets beter te worden. Na een wedstrijd schiet ik vrijwel direct in een modus voor de volgende wedstrijd. Ik wil nieuwe doelen hebben voor de volgende wedstrijd, dat hebben veel topsporters die doorgaan. Toch vind ik dat je af en toe ook stil moet staan bij wat je behaald hebt.

Er komt meer bij kijken dan alleen trainen

Wat ik soms wel lastig vind is dat mensen vaak snel een mening klaar hebben. Het ziet er op tv soms gemakkelijk uit en als iemand opeens tweede wordt in plaats van eerste dan wordt er gelijk gedaan alsof diegene niet goed gepresteerd heeft. Terwijl het heel menselijk is om een dag minder goed te presteren.

Het is niet alleen trainen en er staan, er komt veel meer bij kijken. Je moet veel dingen laten in je privéleven en mentaal moet je sterk zijn, anders lukt het niet. Ook ervaar je als topsporter vaak meer teleurstellingen dan overwinningen. Veel mensen denken hier gemakkelijk over. Als het makkelijk was dan had iedereen het wel gedaan. Natuurlijk mag je een mening hebben over sport, alleen soms wordt een mening iets te snel gegeven en staan mensen er niet bij stil wat erbij komt kijken.

Stel jij ook doelen voor jezelf?

 

Liefs,

Irene

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.

Sport voor Fitpoints

en spaar voor de leukste cadeaus!

Lees verder