Gratis proefles

Wees sterker dan je excuses

Je wilt energie, je wilt je weer lekker in je vel voelen,  je wilt een strakker lichaam. Op een gezonde manier. Je weet dat sporten helpt, dus vol enthousiasme ben je lid geworden van onze sportschool. De eerste weken ga je fanatiek aan de slag. Al snel merk je resultaat aan je lichaam. Dat geeft je een geweldig gevoel!

Dan hoor je opeens dat stemmetje in je hoofd: ‘ Ah, ik kan makkelijk vanavond thuis blijven. Het gaat zo goed.’ Of: ‘Ik heb geen zin, ik ga volgende week wel weer.’ Voor je het weet blijf je steeds vaker thuis. Iedere week wordt de drempel weer een stukje hoger. Uiteindelijk ga je niet meer. Daar baal je toch ook wel weer van. De klachten komen terug, je energie verdwijnt weer en je kleren gaan weer strakker zitten. Het doel wat je voor ogen had, lijkt verder weg als ooit.

Dit punt kan een keerpunt zijn. Veel mensen haken daarom na een paar weken af en dat is nou net niet je bedoeling. Beginnen met sporten is vaak makkelijker dan het volhouden ervan. Dit komt doorgaans door je motivatie. Daarom geef ik je hieronder 6 tips om het langer vol te houden.

 

1.Meestal ben je in het begin extrinsiek gemotiveerd om te gaan sporten

Deze vorm van motivatie komt niet vanuit jezelf, maar van buitenaf. Je gaat sporten om bijvoorbeeld af te vallen, zodat je denkt de goedkeuring van anderen te krijgen. Je ervaart dus druk van buitenaf en daardoor kan je het moeilijk volhouden. Zorg voor een motivatie vanuit jezelf. De zogenaamde Intrinsieke motivatie. De wens om te sporten moet vanuit jezelf komen. Je gaat sporten omdat je het leuk vindt. Omdat je zelf vind dat het goed voor je is. Je ervaart dus geen druk van buitenaf. Hierdoor kan je het wel volhouden.

 

2 Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Als je jezelf met anderen vergelijkt, zal je nooit tevreden zijn met het resultaat.

 

3 Maak een afspraak

Plan het sporten en zet het in je agenda. Op die manier weet je zeker dat je er tijd voor hebt. Als er altijd dingen tussenkomen waardoor je niet meer kan of wil gaan sporten, is dit ook zonde. Het is heel verleidelijk om in plaats van in de avond te sporten, een drankje met je vrienden te gaan doen.  Maar houd je aan je afspraken. Dat zou je eigenlijk altijd moeten doen, dus ook met sporten toch? Plan je sportsessies ook altijd een week van tevoren. Wil je gaan sporten meteen na je werk? Zorg dan dat je wat sportkleding meeneemt, dan hoef je niet weer op en neer te rijden.

Wel heeft onderzoek aangetoond dat mensen die ’s ochtends sporten, het beter volhouden. Als je moe bent na een lange dag werken, dan heb je misschien weinig puf om nog te sporten. En van uitstel komt afstel… Dus door ’s ochtends te trainen, heb je het meteen gehad. Bovendien voel je je de hele dag lekker in je vel dankzij de energieboost en de endorfine die vrijkomen tijdens sporten.

 

4 Te hoge doelen stellen

Ja, je zal waarschijnlijk eerder resultaat zien als je iedere dag zou sporten, maar dit is voor de meeste van ons niet erg realistisch. Als je te vaak en te intensief traint, word je daar niet gelukkig van. Het zorgt er juist voor dat je er op den duur steeds vaker van af gaat zien. Je spieren hebben daarnaast ook rust nodig. Als je net begint met sporten, is het dus niet verstandig om gelijk iedere dag in de sportschool te staan. Begin rustig en bouw het op voor jezelf. En daar bedoelen we mee: zet geen onrealistische doelen. Je kunt echt geen sixpack kweken in een paar maanden tijd.

 

5. Sport met anderen

Sommige mensen vinden het juist lekker om alleen te sporten, maar de meeste mensen zullen er baat bij hebben om met een maatje te sporten. Door met elkaar af te spreken, zal je makkelijker doorteren op je plichtsbesef, zelfs als je eigenlijk ‘geen zin’ hebt. Moedig elkaar aan. En als je geen vast maatje hebt? Dan komen we aan bij punt 6.

 

6. Het voordeel van een personal trainer

Ik zal je helpen met al de hierboven genoemde punten.  We zorgen voor de juiste mindset. We werken aan jouw persoonlijke doelen en zorgen ervoor dat de weg er naartoe realistisch is. Je plant samen met mij de trainingen en ik zal jouw stok achter de deur zijn. Samen gaan we je doelen realiseren.

 

Arian van Dijk

Personal trainer van Your Fit Coach.

Trainingslocatie:  Fitnessclub Tiel

https://yourfitcoach.nl/

Arian van Dijk

Sport heeft altijd als rode draad door mijn leven gelopen. Als kind ben ik begonnen met turnen. Jarenlang heb ik op landelijk niveau geturnd. Toen heb ik geleerd hoe je minstens voor 100% voor je doel gaat en de motivatie in jezelf vind om door te gaan. De begeleiding die er toen voor mij was, heeft mij hierbij heel goed geholpen. Wat ik toen heb geleerd, geef ik nu weer door in mijn werk als personal trainer.

Nieuwste blog

Wij gaan trouwen

Irene Schouten

Al 2 weken leef ik in een soort bubbel. Aangezien het een van mijn dromen is om te trouwen met Dirkjan, heeft hij mij 2 weken geleden ten huwelijk gevraagd. De laatste maanden zei hij al wel eens, ik zou ook wel graag willen trouwen. Dus ik dacht bij elke speciale gelegenheid: ‘Nu gaat hij het vragen!’ En toch gebeurde het heel onverwacht. Daarvoor had hij ook nog eens netjes gevraagd aan mijn vader of hij met mij mocht trouwen.

Lees verder

Sport voor Fitpoints

en spaar voor de leukste cadeaus!

Lees verder