Volg een gratis proefles

Een dag uit het leven van Irene Schouten: voorbereiding op het WK

Het is maandag 10 februari 2020, drie dagen voor het WK Schaatsen in Salt Lake City. Ik ben al enige tijd in Amerika, om mij zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de wedstrijden. In verband met het tijdsverschil is dit van groot belang. Als topsporter moet ik mijn lichaam goed laten wennen aan het tijdsverschil van 8 uur. Je lichaam kan per dag maximaal één uur tijdsverschil verwerken, vandaar dat ik hier minstens 8 dagen van te voren al moest zijn. Daarnaast ligt Salt Lake City op grote hoogte en ook hier moet mijn lichaam aan wennen. Benieuwd wat ik hier allemaal doe ter voorbereiding op de schaatswedstrijden? Via deze blog neem ik je een dagje mee!

Ochtend: bellen met het thuisfront, ontbijten en de eerste training

Het is hier 8 uur vroeger dan in Nederland. Wanneer ik ’s ochtends wakker word, is jullie halve dag alweer voorbij. Vandaar dat mijn dag vaak begint met een telefoontje naar het thuisfront. Even bellen met mijn vader of met Dirkjan. Daarna ga ik samen met de rest van de ploeg ontbijten in het hotel. Meestal kies ik voor yoghurt met muesli en wat fruit. In Nederland eet ik ’s morgens vaak brood, maar in Amerika is het brood zo gezoet dat dit niet echt gezond is. Na het ontbijt begint mijn eerste training van de dag. De echte zware trainingen heb ik al gehad, het is nu voornamelijk nog de puntjes op de i zetten. Omdat de ijsbaan in Salt Lake City zo snel is, moet ik mijn schaatstechniek hier iets op aanpassen. Veel meters maken dus!

 

Middag: even ontspannen, een gezonde lunch en de tweede training

Na de eerste training is het tijd voor rust. De ontspanning tussen de trainingen door is heel belangrijk. Dan laad ik echt even op en heb ik wat tijd voor mijzelf. Ik duik op bed en start een serie op Netflix. Na een aflevering van mijn serie is het tijd voor lunch. De lunch zit niet inbegrepen in het hotel en moeten wij dus zelf regelen. Amerika staat natuurlijk vooral bekend om ongezond eten, het barst hier van de fastfoodketens. Deze maaltijden passen uiteraard niet echt in mijn levensstijl en dus ga ik liever voor iets gezonds. Wij eten vaak bij Zupas, een tentje waar ze lekkere salades serveren en broodjes met kip en beef. Vandaag ga ik voor een salade met avocado en kip. Na nog wat ontspanning maak ik mij klaar voor de tweede training van de dag.

 

Avond: een spelletje met de ploeg en een heerlijk diner

De tweede en tevens laatste training van de dag zit erop. De rest van de dag staat in het teken van ontspanning en lekker uiteten. Terwijl in Nederland de dag alweer bijna om is, maak ik mij klaar voor een spelletje samen met het team. Een aantal spelletjes verder krijgt iedereen trek en besluiten we op zoek te gaan naar een gezellig tentje om te dineren. Waar we ’s ochtends en ’s middags snel en vaak simpel eten, vinden we het leuk om ’s avonds wat luxer te gaan eten. Gisteren aten we een lekkere pasta bij een Italiaan en vanavond wordt het sushi bij de Japanner. Omdat sushi wel echt een caloriebommetje is, eet ik dit alleen als ik die dag hard getraind heb. Hier kan ik dan echt van genieten! Na het eten trek ik mij terug in mijn hotelkamer om nog even te Netflixen en op te laden voor de volgende dag.

En toen was ook in Salt Lake City de dag alweer bijna om. Nog een paar dagen en dan start het drie dagen durende WK. En dat wordt best spannend, omdat ik deze keer meerdere wedstrijden rijd. Normaal lag de focus altijd op de Mass Start, nu rijd ik ook de 3km en de 5km. Voor deze afstanden geldt: als ik een goede race rijd, ben ik tevreden. Voor de Mass Start telt alleen goud. We zullen zien hoe het uitpakt. Donderdag 13 februari rijd ik de 3km, zaterdag de 15e de 5km en zondag 16 februari de Mass Start. De wedstrijden starten om 20:30 Nederlandse tijd. Gaan jullie de wedstrijden volgen?

Tot snel,

Liefs Irene

 

“De fijne sfeer in de clubs voelt als thuiskomen”

Day de Wijn