Volg een gratis proefles

Terugblik op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen was een prachtig avontuur. Ik trainde veel voor het grote doel: het behalen van de gouden medaille!

 

De Olympische Spelen in de coronatijd

Tijdens de Olympische Spelen heeft corona een grote rol gespeeld. Voor mij was het ontzettend belangrijk om geen corona op te lopen voor en tijdens de Olympische Spelen. Ik zou door Covid-19 geen kans meer maken op het Olympische goud. De weken voor de Olympische Spelen ben ik daarom volledig in isolatie gegaan. Bij aankomst in China werd ik ontvangen door de 'maanmannetjes', een leger mensen in gehulde witte pakken. Er heerst een zero-tolerance-beleid. De angst voor corona is in China levensgroot. De mondmaskers, plastic overalls, en duikbrillen houden het virus weg.

Bij aankomst moest ik gelijk testen en hebben we een slaaplocatie voor het Nederlandse team toegewezen gekregen.

In het Olympische dorp waren er een aantal corona besmettingen en daarom hebben we ook op locatie heel voorzichtig gedaan. Naast mijn eigen wedstrijden heb ik weinig gekeken bij wedstrijden van andere sporters. Ik ben ook weinig op pad geweest om zo de kans op corona zoveel mogelijk te verkleinen.

 

De Olympische Spelen

Bij de Olympische Spelen moest ik eerst wennen aan de jetlag. Daarna ben ik mij gaan focussen op de wedstrijden. Ik bekeek het per wedstrijd. Eerst focuste ik mezelf op de 3 kilometer. Nadat ik die afstand had geschaatst ging ik mij focussen op de volgende afstand.

Helaas was het niet mogelijk dat mijn familie en kennissen kwamen kijken naar de Olympische Spelen. Er was door Covid-19 geen Europees publiek. Alleen de teams die ook zelf voor de Olympische spelen kwamen konden af en toe een wedstrijd van mij zien. Er was wel Chinees publiek bij de wedstrijden aanwezig.

De nacht voor een wedstrijd slaap ik best wel onrustig en slecht. Als ik dan de wedstrijd heb geschaatst moet ik altijd eerst even wat rust pakken voordat ik mij weer kan richten op de volgende wedstrijd.

Voor de wedstrijden was de spanning zeker aanwezig, ik had bij iedere wedstrijd een gezonde wedstrijdspanning. Al met al was het ontzettend goed gegaan en kan ik met trots terugkijken op de medailles en de prachtige prestatie die ik heb gehaald!

 

Huldiging in Nederland

Eenmaal thuis had ik maandag gelijk een kleine huldiging in Amsterdam. Dat was vooral voor mijn familie. Daarna had ik een aantal verplichtingen en ben ik langsgegaan bij de koning. In Paleis Noordeinde werd ik ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Daar heb ik felicitaties ontvangen voor mijn prestaties tijdens de Olympische Spelen.

Vrijdag had ik een prachtige huldiging in Wervershoof. Honderden mensen verzamelden zich op het Raadhuisplein om mij te feliciteren en toe te juichen. Het was een warm ontvangst met ontzettend veel dorpelingen. Na het Raadhuisplein ben ik samen met Dirk-Jan in de auto gestapt voor een rondrit door het dorp, richting De Dars. 

Er waren misschien wel 800 mensen aanwezig bij de huldiging. Via livestreams werd er in andere ruimtes ook meegekeken. 

‘s Avonds heb ik nog een gezellig avondje met een klein groepje vrienden gehad, dat was ook ontzettend fijn.

Ik heb nu nog steeds heel wat verplichtingen en ik ben nog niet klaar met mijn seizoen. Ik heb nog een weekend schaatsen, dus tussen de verplichtingen door ben ik nog aan het trainen. 

Afgelopen weekend heb ik WK allround schaatsen gewonnen, dat was ook een fantastische wedstrijd. 

Ik kijk ernaar uit om straks wel even te genieten van een vakantie, maar voor nu pak ik nog even door.

 

Liefs,

 

Irene

 

“De fijne sfeer in de clubs voelt als thuiskomen”

Day de Wijn