Antwoord op vragen van mijn volgers

Twee weken geleden kondigde ik aan dat ik in mijn volgende blog vragen van volgers zou beantwoorden. Ik heb heel veel leuke vragen van jullie ontvangen, zowel over mijn sportcarrière als vragen over mijn privéleven. Ik heb de meest gestelde vragen geselecteerd om in deze blog te beantwoorden. Lees je mee?

Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?

Ik sta vaak vroeg op, rond een uurtje of zeven. Dan is het tijd voor ontbijt, mijn favoriete maaltijd van de dag! Daarna heb ik wat tijd om mijn mail te checken en administratieve taken op te pakken. Vervolgens maak ik mij klaar voor mijn eerste training van de dag. Na deze training ga ik lunchen en heb ik een uurtje voor mijzelf voordat mijn tweede training begint. Als deze er op zit is het tijd voor boodschappen en koken. In de avond kijk ik graag een serie op Netflix.

Wat eet je graag? En welk eten draagt bij aan een goed herstel na het sporten?

Mijn lievelingseten is pizza. Ik ben gek op pizza carpaccio. Maar dat is natuurlijk niet altijd een goede maaltijd na het trainen. Om goed te herstellen van een training eet ik na het sporten veel eiwitten en koolhydraten. Voor een intensieve training of wedstrijd eet ik het liefst weinig vetten. Dit komt ander omhoog tijdens het sporten. Een broodje hagelslag gaat er dan wel prima in. Na een training eet ik graag een broodje pindakaas. Ik houd erg van brood en pindakaas.

Hoe vaak train je per week?

Ik train elke dag! Meestal zelfs meerdere keren per dag. Hoe vaak ik precies train per week hangt af van de periode. Als ik midden in het schaatsseizoen zit, ziet mijn trainingsschema er natuurlijk anders uit dan in de zomer. Maar fit blijven is erg belangrijk, dus zelfs als ik niet op ijs kan trainen blijf ik sportief bezig. Ik ga dan meestal wielrennen, hardlopen of fitnessen. Cardio is erg goed voor mijn uithoudingsvermogen en oefeningen als squats doe ik voor sterke beenspieren.

Vanaf wanneer kan je weer op ijs schaatsen?

In augustus is de schaatsbaan in Heereveen weer open, dus dan rijd ik vaak op en neer. Soms breekt het vele reizen mij op en gaat dit ten koste van mijn energie en prestaties op het ijs. In dat geval blijf ik vaak in Heereveen overnachten!

Gaan jullie dit jaar nog op trainingskamp in het buitenland?

Na de uitbraak van het coronavirus is er behoorlijk wat veranderd in mijn trainingsschema. De afgelopen maanden heb ik veel thuis getraind. Erg zonde dat de geplande trainingen niet allemaal door konden gaan, maar doordat ik thuis wel aan de slag kon heb ik gelukkig geen achterstand opgelopen. Eind augustus staat er een trainingskamp in Italië op de planning. Ik hoop dat dit gewoon door kan gaan, want een trainingskamp in het buitenland is vaak erg effectief.

Merk je veel van de coronacrisis?

Helaas wel! Mijn zomermaanden zien er door de komst van corona anders uit dan gepland! Naast het feit dat mijn trainingsschema is aangepast heb ik er persoonlijk ook hinder van ondervonden. Mijn familie heeft een tulpenbedrijf en door de crisis zijn er veel minder tulpen verkocht. Wat ik het allerergst vind is dat ik mijn moeder ruim twee maanden niet heb kunnen zien. Sinds ze in 2016 een zware hersenbloeding kreeg woont ze in een verzorgingstehuis. Een van de coronamaatregelen was dat ze geen bezoek mocht ontvangen.

Hoe gaat het nu met jouw moeder?

Met mijn moeder gaat het redelijk. Ze heeft het er erg moeilijk mee dat ze geen bezoek mocht ontvangen en mist ons allemaal erg. En wij haar natuurlijk ook! Na veel videobellen mogen we haar komende week weer voor het eerst bezoeken. Daar kijk ik erg naar uit!

Wat is je favoriete onderdeel na de Mass Start?

Zoals de meesten van jullie wel weten is de Mass Start echt mijn favoriete onderdeel. Ook de 3km vind ik erg leuk om te doen. Hier heb je conditie en snelheid voor nodig. Ik ben niet zo goed in hele korte afstanden, omdat ik niet zo snel kan starten. Ik kan niet zo goed tegen mijn verlies, dus ik stop mijn energie liever in onderdelen waar ik ook echt goed in ben!

Olympisch kampioen of de elfstedentocht winnen?

Elfstedentocht winnen! Er zijn veel olympisch kampioenen maar weinig elfstedentocht winnaars.

Zo, dat was het voor vandaag. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen. Ik heb niet alle vragen kunnen beantwoorden, maar wellicht dat er binnenkort een tweede ronde komt!

Tot snel!

Liefs,

Irene

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.