Baanrecord en Worldcup goud voor Irene Schouten

In mijn vorige blog vertelde ik jullie dat ik 5 weken in een schaatsbubbel zit en ik met niemand anders dan de trainers en anders schaatsers in contact mag komen. Na een week aan voorbereidingen en trainingen ging ik vorige week van start met het EK Allround en afgelopen weekend vond de Worldcup plaats. Hoe ik de afgelopen twee weekenden heb beleefd, vertel ik je in mijn nieuwe blog.

EK Allround

Ik had het van tevoren nooit verwacht, maar ik ben tweede geworden op het EK Allround. Dat ik mee mocht doen was voor mij al een beetje een bonus, want ik focus mij met name op de lange afstanden. Voor het EK Allround moet je ook een goede 500 meter en 1500 meter schaatsen. 

Worldcup

Afgelopen weekend voelde ik me prima en het schaatsen ging wel goed. Zaterdag reed ik op de 1500m een PR en daarna won ik ook de Mass Start. Vorig jaar stond mijn 1500m tijd nog op 1.57.5 en nu heb ik hem aangescherpt tot 1.54.9! Zondag stond voor mij de 3 km op de planning en die won ik met een baanrecord. Dit baanrecord staat ook direct voor een Wereldrecord Laagland. Wauw!

Het weekend ervoor tijdens het EK Allround reed ik al een goede 3 km en zat ik al vlakbij het baanrecord. Ik wist dat de omstandigheden afgelopen weekend beter waren. De omstandigheden hebben heel erg te maken met luchtdruk wat per dag en baan kan verschillen. Bij lage luchtdruk wordt er sneller gereden. In de ochtend waren er al een aantal wedstrijden waarbij hard gereden werd.

Het verschil tussen laaglandbanen en hooglandbanen is dat je op hooglandbanen vaak veel sneller rijdt omdat de luchtdruk een stuk beter is. Bekende hooglandbanen zijn bijvoorbeeld die in Salt Lake City en Calgary. Leuk feitje: ik rij dit jaar al mijn PR’s van de hooglandbanen er al uit!

Aankomend weekend start ik Worldcup nummer 2. Hier mag ik voor het eerst meedoen met de ploegenachtervolging. Daarna ben ik een weekend vrij qua wedstrijden. Mijn hoofddoel voor nu is om zo goed mogelijk te rijden tijdens de Wereldkampioenschappen, maar mijn seizoen kan nu al niet meer kapot!

Ik houd jullie op de hoogte.

 

Tot snel,

Liefs Irene

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.