Beste voeding voor en na een training

Bij een succesvolle training hoort goed eten! Wat en wanneer je moet eten ligt onder andere aan het trainingsdoel en het tijdstip van de training. Veel sporters denken dat het belangrijk is om extra te eten. In de praktijk geldt dit voor slechts een kleine groep sporters. Als zij niet extra eten komen ze niet aan de juiste energiebehoefte. Wij leggen uit wat je het beste voor en na een training kan eten! 

Voor het sporten

Als je bijvoorbeeld om 11.00 uur in de ochtend gaat sporten dan kan het zijn dat je al voldoende hebt gehad aan het ontbijt. Havermout met een banaan en een lepel pindakaas is een ontbijt waarvan je genoeg energie krijgt om een work-out mee vol te houden. Als je alleen een cracker hebt gegeten is dat alweer een heel ander verhaal. Belangrijk voor het sporten is dat je genoeg energie binnen krijgt. Bij een normale training van een half uur tot een uur is een hoofdmaaltijd (ontbijt, lunch of diner) genoeg. Het wordt geadviseerd om 2 tot 3 uur voordat je gaat sporten, te eten. Als je gelijk na het eten gaat sporten kan dit zwaar op de maag vallen.

 

Veel mensen denken dat het goed is om voor het sporten een eiwitreep of een energiedrankje te nuttigen. Een eiwitreep is wel een goed tussendoortje, maar is niet altijd ideaal om voor het sporten in te nemen. Het is veel beter om voor het sporten voldoende koolhydraten op te nemen. Als je gaat trainen en je merkt dat je onvoldoende energie hebt, dan is het goed om snelle koolhydraten te eten. Een banaan is een goed voorbeeld van een tussendoortje dat snel veel energie kan opleveren.

Naast het hebben van voldoende energie is het belangrijk om genoeg drinken voordat je gaat sporten. Denk hierbij aan ongeveer aan een halve liter water.


Tijdens het sporten

Als je langer dan een uur sport en heel veel zweet moet je extra gaan drinken. Tijdens het sporten hoef je niet te eten. Ook hoef je geen sportdranken en energierepen te eten tijdens het sporten. Het is allemaal extra energie. Alleen als je lang sport, zoals wat wielrenners of duurlopers doen, dan is het verstandig om extra tussendoortjes te nemen tijdens het sporten.

 

Na het sporten

Na het sporten is het gebruikelijk om een normale hoofdmaaltijd te eten. Onder normale hoofdmaaltijden valt een ontbijt, lunch of avondmaal. Deze maaltijden leveren alle voedingstoffen die je nodig hebt. Na het eten van een maaltijd heb je voldoende koolhydraten binnen voor energie en voldoende eiwitten voor het herstel van de spieren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken.

 

Eiwitten en shakes

Heb je geen behoefte aan een volledige maaltijd, kies dan voor een tussendoortje waar eiwitten inzitten, zoals yoghurt, ei of noten. Dankzij de eiwitten herstellen spieren sneller en heb je minder last van spierpijn. Dit soort tussendoortjes zijn ook een goede aanvulling mocht je nog trek hebben na een normale hoofdmaaltijd. Voedsel zoals een boterham of yoghurt zijn dan vaak voldoende. Hiervoor heb je geen shakes of speciale supplementen nodig.