Duizelig tijdens het sporten

Herken je het gevoel dat je net lekker aan het sporten wordt wanneer een duizelig gevoel je overvalt? Je hebt geen kracht meer om verder te sporten en bent geneigd ermee te stoppen. Zonde! Maar die duizeligheid kan te maken hebben met verschillende factoren, gelukkig zijn hiervoor snelle en makkelijke oplossingen. 

1 Bloedsuikerspiegel

Een veelvoorkomende oorzaak is een lage bloedsuikerspiegel. Een lage bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dan je je suf en futloos voelt, doordat je minder ‘snelle’ energie beschikbaar is die je lichaam kan gebruiken. Je bloedsuikerspiegel kan worden opgekrikt door eten, dat is tijdens het sporten alleen een beetje lastig. Zorg er daarom voor dat je spieren en lever genoeg glycogeen bevatten, zodat een eventuele dip snel opgevangen kan worden door de voorraad. Dit kun je doen door bijvoorbeeld in de aanloop naar je training voldoende complexe koolhydraten te eten. Dit zit in bijvoorbeeld havermout, groenten en fruit.

Wil je je bloedsuikerspiegel snel opkrikken voor het sporten? Eet iets wat rijk is aan (natuurlijke) suikers, zoals een banaan! Of drink een isotonische drank.

 

2 Bloeddruk

Het zou ook goed kunnen dat je last hebt van een lage bloeddruk tijdens het sporten, wat ook duizeligheid veroorzaakt. Je bloeddruk wordt bepaald door je genen en je levensstijl. Een hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld komen door het eten van veel producten die rijk zijn aan zout en onverzadigde vetzuren. Door te sporten gaat je bloeddruk juist omlaag. Dit kun je voorkomen door voor en tijdens je training genoeg water te drinken. Daarnaast kun je magnesiumsupplementen nemen, deze helpen het duizelige gevoel voorkomen doordat het je bloeddruk en hartritme reguleert.

Je bloeddruk snel omhoog krijgen kan door het nemen van een zout dropje! Ook gemakkelijk om snel te nemen tijdens het sporten.

 

3 PH-waarde van je bloed

Een verandering in de PH-waarde van je bloed kan ook duizeligheid tijdens het sporten veroorzaken. Wanneer je je spieren intensief belast geven ze melkzuur af, waardoor je bloed wat zuurder wordt. Helaas kun je hier niet veel aan doen. Je spieren gaan wel wennen aan de intensiteit van je oefeningen, hierdoor zul je vanzelf merken dat je duizeligheid minder wordt. Je lichaam past zich namelijk uit zichzelf aan, aan de intensiteit van je workout. Daarom is een goede warming up zo belangrijk, zeker als je spieren nog verzuurd aanvoelen van de vorige training.

 

Probeer je training iets minder zwaar te maken en kijk of de duizeligheid afneemt. Heb je deze tips toegepast, maar blijven de klachten houden? Dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.

 

Bron: Women's Health