Geplaatst voor de World Cup Mass Start en 5 km!

Dit weekend was het zover: de wedstrijden voor de plaatsingen voor de World Cup die eind november plaatsvindt in Wit-Rusland en Polen! De wedstrijden werden gereden in ijsstadion Thialf in Heerenveen.

Korte afstand schaatsen

Het was eigenlijk al bijna wel zeker dat ik me zou plaatsen voor de World Cup Mass Start. Ik moest vooral laten zien dat ik mijn vorm behoud en dat het schaatsen goed ging. Vrijdag startte ik met de 1500 meter. Deze heb ik al een hele tijd niet op belangrijke wedstrijden gereden omdat mijn focus lag op de 3 en 5 kilometer. Al denk ik dat de 1500 meter me juist zal helpen om op de langere afstanden sneller te worden. Dit ging afgelopen weekend ook erg goed! Ik kwam dichtbij m’n persoonlijk record van vorig jaar, terwijl ik toen echt in topvorm was voor het Wereld Kampioenschap.

 

Snelste rit in Thialf ooit!

De dag erna schaatste ik de 3 kilometer, dit was mijn snelste rit in Thialf ooit! Alleen was het gat tussen mij en de nummer 1 helaas te groot, vond ikzelf. Ik overlegde met mijn trainers waar dit aan kon liggen, waarschijnlijk omdat ik weer moet wennen aan het soort wedstrijdritme. Hiervoor heb ik namelijk weinig langebaan en voornamelijk Mass Start en marathons geschaatst. Nu is het dus weer een beetje inkomen.

 

World Cup 5 km, here I come

Hetzelfde gold eigenlijk voor de 5 km, deze had ik ook vorig jaar niet gereden. Nu moest ik als eerste van de favorieten aan de bak, dan weet je nog niet helemaal wat je kan rijden. Doordat het lange afstand is, moet je niet direct alles geven. Soms moet je het een beetje indelen en het is afhankelijk van het ijs. Is het goed en gaat het makkelijk of is het juist zwaar? Ik eindigde samen met de andere vier meiden van de top vijf dichtbij elkaar, dus het ging wel goed en heb ik me weten te plaatsen voor de World Cup!

 

Strakke planning

Naast de 5 km heb ik me ook voor de Mass Start weten te plaatsen voor de World Cup. Nu weet ik een beetje de planning voor de rest van het jaar. Komend weekend heb ik nog een marathon in Heerenveen en daarna is het al tijd voor de World Cup Mass Start in Wit-Rusland en daarna in Polen. Dan volgt er een trainingskamp in Tenerife waar we veel zullen fietsen en goed zullen trainen. In de zon kunnen we harder trainen en sneller herstellen. Hier word je sneller ziek en herstel je langzamer door de regen en kou. Na trainingskamp vlieg ik gelijk naar Kazachstan voor de World Cup 5 km op zondag 8 december.

 

Dit is dus de laatste week dat ik thuis ben, daarna ben ik een hele tijd op pad. Ik heb er erg veel zin in, dit is waar ik de hele zomer voor train! Volgen jullie het schaatsen ook een beetje?

Tot de volgende keer.

Liefs, Irene

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.