Onze boot: opknappen en varen

Vorig jaar zag Dirk-Jan tijdens een werkklus een mooie boot in de schuur staan bij een klant. De boot was al een paar jaar niet te water geweest en stond al die tijd droog in de schuur. Wij vonden het een hele vette boot en hebben een bod gedaan en de boot gekocht.

Het is een houten boot en er moest nog wel het een en ander aan gebeuren voordat we ermee konden gaan varen. Omdat het toen zomer was en we graag al van de boot gebruik wilden maken besloten we om de boot vaarklaar te maken en in de winter een grote opknapbeurt te geven. In de boot zaten een paar gaten die we dichtgemaakt hebben.

Voor het eerst te water

Samen met Dirk-Jan ging ik de boot voor het eerst te water laten. Dirk-Jan liet de boot vanaf de trailerhelling in het water glijden en ik zat vanaf de waterkant mee te kijken. Vlak nadat de boot het water raakte, kwam er allemaal water in de boot. Ik riep snel naar Dirk-Jan dat hij moest stoppen. Omdat de boot zo lang niet in het water had gelegen, was het hout gekrompen en kon het water door de kieren de boot in komen. We wilden graag varen, dus hebben we 2 uur lang aan de waterkant gezeten en de boot een paar keer nat gemaakt en weer laten drogen, zodat het hout wat uit zou zetten. Daarna waagden we nog een poging en ging het gelukkig wel goed!

Grote opknapbeurt

Afgelopen winter zijn we aan een grote opknapbeurt niet toegekomen. Ik heb mij voor veel wedstrijden gekwalificeerd en was dus vaak in het buitenland. Dirk-Jan werkt ook veel. Daardoor hadden we niet veel tijd om aan te boot te klussen. Gelukkig kunnen we wel varen met de boot, wat we deze zomer dan ook weer met veel plezier doen. We hopen dat we aankomende winter af en toe een zondag vrij kunnen houden voor het klussen.

Varen en barbecueën

We wonen vlakbij vaarwater en kunnen, wanneer we daar zin in hebben, dus zo de boot instappen en wegvaren. Meestal varen we een rondje door de streek, langs Hoogkarspel en Lutjebroek. Soms varen we door naar Enkhuizen of Medemblik. We vinden het leuk om met een groepje vrienden te varen. Dan nemen we hapjes en drankjes mee die we in de boot opeten en -drinken. Af en toe nemen we ook de barbecue mee en meren dan ergens aan om te barbecueën in de buitenlucht. Vorig jaar hebben we een dag met z’n 10en gevaren, maar dat lukt nu helaas niet omdat je dan niet genoeg afstand kan houden. Nu gaan we vaak na het eten een rondje varen. Omdat we deze zomer niet op vakantie kunnen, genieten we van dit soort momenten samen.

Hou jij ook van varen?

Tot snel!

Liefs,

Irene

 

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.