Yeah!

Deze week mag ik eindelijk de Mass start rijden! Ik heb er super veel zin in, maar ik vind het ook zo spannend. Dit komt omdat de Mass start een soort spel is. Je weet nooit hoe het loopt en dat maakt het juist spannend.

Zaterdag start ik om 20:00 uur (of 20:15 uur) voor de halve finale. In Nederland is het dan 12:00 uur, dus klaar voor de televisie zitten 😉. Aan de start van de halve finale staan 12 vrouwen waarbij de eerste 8 doorgaan naar de finale. De halve finale is daarom heel belangrijk. Tijdens de race moeten er 16 rondes geschaatst worden. De finale start om 13.30 uur.


Wat houdt de massa start eigenlijk in?

Hier een korte uitleg:
In de finale rijden er 16 schaatsers op de baan. Tijdens de race zijn er om de 4 ronden drie tussensprints. Bij elke tussensprint winnen de eerste drie schaatsers 5, 3 en 1 punten. Bij de laatste sprint winnen de eerste drie schaatsers 60 - 40 - 20 punten. De rijders die als 1, 2 en 3 de finishlijn overgaan, winnen de race. Met de tussensprints kan je maximaal 15 punten halen. Dit is dus te kort voor de 3de plek. De gehele baan is vrij waardoor wij veel op de binnenbaan rijden. Iedere baan is anders. Hoe breder de binnenbaan, hoe krapper de bocht. Snappen jullie het nog? 


Scherp blijven en goed communiceren

Samen met Annouk van der Weijden mag ik ons land vertegenwoordigen. Eerst moeten we ons plaatsen voor de finale, daarna moeten we verschillende scenario’s bedenken wat kunnen we en wat gaan we doen. Het gaat bijna nooit zoals gepland. Dus tijdens de race moeten we scherp blijven en goed communiceren. 

Nog een paar dagen om de puntjes op de i te zetten. En ik ben er helemaal klaar voor!

Zitten jullie zaterdag 24 februari om 12.00 uur ook klaar?

Liefs, Irene

Volg je mij al op Facebook. Twitter en Instagram?

Leuk als je reageert!

 

Andere blogs van Irene

-
-

Irene Schouten

Na mijn bronzen medaille van de Olympische Spelen 2018 ga ik door met bloggen. Meters maken en letters schrijven om jullie elke week een kijkje te geven in mijn dagelijks leven als topsporter én als mens. Want ik ben ook gewoon Irene en er is meer dan sport alleen.