Zin in het nieuwe seizoen

Op dit moment zitten we in een zware trainingsweek en ben ik mijn spullen aan het pakken voor Livigno. In deze blog vertel ik je graag hoe mijn trainingen eruit zien en hoe ik mij voorbereid op de World Cup. Ik heb er weer super veel zin in! Lees je mee?

Op dit moment zitten we in een intensieve trainingsweek. Gistermiddag heb ik nog geskeelerd. Ik doe dan een intervaltraining van ruim 1,5 uur. Vaak skeeler ik op de dijk van Enkhuizen naar Hoorn. Tegenwind is dat altijd wel pittig. Maar hier ligt mooi asfalt en ik hoef niet te stoppen voor verkeer. Vanmorgen ben ik begonnen met hardlopen en heb ik daarna in Heerenveen een zware fietstraining gedaan. Tijdens deze training wordt er gekeken naar de wattages die wij wegtrappen. Hoe de rest van de week eruit ziet is nog onbekend. In een intensieve trainingsweek bekijkt mijn trainer per dag wat we aan kunnen. Op die manier haalt hij het maximale uit ons en deze trainingsweek. 

Hoeveel kilometer doe je dan?
Na zo’n intensieve trainingsweek krijg ik vaak de vraag hoeveel kilometer ik gefietst, geskeelerd of gelopen heb. Het grappige is dat ik daar eigenlijk helemaal niet op let. We trainen namelijk altijd in secondes, minuten of uren.

Op naar Livigno
Volgende week gaan we voor 3 weken op trainingskamp naar Livigno in Italië. Ik kijk hier erg naar uit. Livigno is een hele mooie omgeving. Alleen ik vind 3 weken wel erg lang. Maar om het effect te hebben van hoogte is het wel noodzakelijk om zo lang daar te zitten. Dit wordt mijn 7e keer alweer.

We zitten op ruim 1800m hoogte. Op deze hoogte is de lucht ‘dunner’; er is minder zuurstof. Ter compensatie maakt ons lichaam meer rode bloedcellen aan voor meer zuurstoftoevoer naar de spieren. Daar profiteren de spieren ook na de hoogtetraining van. In Livigno is geen schaatsbaan. We trainen hier door middel van hardlopen, fietsen en skeeleren. Ondanks COVID-19 kunnen we redelijk normaal trainen. We hanteren de algemene regels van het RIVM en mondkapjes zijn verplicht.

Het seizoen begint
Een paar dagen na het trainingskamp heb ik gelijk mijn eerste Mass Start wedstrijd. Zo’n eerste wedstrijd is een fijne test voor jezelf om te zien hoe je ervoor staat. Daarbij is de bondscoach ook aanwezig om te kijken wie er zeker in het Nederlands team horen. Best wel een spannende wedstrijd dus een mooie aftrap van het seizoen. Ik heb er weer ontzettend veel zin in en ook mijn familie kijkt er naar uit. We hebben de sport echt gemist de afgelopen maanden! 

De World Cup
Volgende week wordt gekeken welke internationale wedstrijden door kunnen gaan en welke niet. Het programma voor het najaar is dus nog vrij onzeker, maar voor nu ga ik eerst mijn spullen pakken en bereid ik mij voor op Livigno. 

Liefs,

Irene