6 goede oefeningen als je last hebt van een stijve nek

Door stress, verkeerd zitten, liggen of bewegen en veel achter de computer werken kan de nek stijf aan gaan voelen. Door spanning op de spieren ontstaat er nekpijn. Bijna iedereen heeft wel eens last van zijn nek. Dit komt omdat je hoofd continu rust op je nek. Hierdoor kan vervelende pijn ontstaan en kan je last van je nek krijgen. 

Heb jij last van pijn in je nek en kunnen jouw spieren wel wat ontspanning gebruiken? Dan zijn deze 6 oefeningen geschikt voor jou! Sommige oefeningen kun je gewoon tijdens het werk vanuit je bureaustoel doen.

De nekmassage

Om nekpijn te verminderen kun je jezelf een massage geven met een tennisbal of een stressbal. Om deze oefening te doen plaats je de bal tussen de muur en je rug. Vervolgens beweeg je van beneden naar boven en zorg je dat de bal de schouders, nek en rug masseert. Deze oefening maakt spieren los en kan de pijn in de nek verlichten.

Zittende nekoefening

Deze oefening kun je vanuit een stoel doen en helpt bij het rekken van de nekspieren. Het is belangrijk om goed rechtop op de stoel te zitten met je voeten op de grond. Als je goed op de stoel zit strek je vervolgens jouw linkerarm zodat deze gelijk aan de vloer staat. Kantel je hoofd naar de rechterschouder en plaats vervolgens je rechterhand op het linkeroor. Als je deze houding gevonden hebt zet je vervolgens een klein beetje druk. Houd deze oefening een paar seconden vast en herhaal het met de andere kant.

Schouders en nek

Voor deze oefening plaats je de handen op je schouders. De ellebogen richt je zo veel mogelijk naar boven. Als je dit gedaan hebt beweeg je de ellebogen in één beweging naar voren, naar beneden, naar achter en vervolgens weer terug omhoog. Zo maak je met de ellebogen een cirkelende beweging. Herhaal deze oefening 10 keer. Voer je deze oefening regelmatig uit, dan kan dit de nekpijn verminderen.

Nek stretchen

Deze oefening is vooral goed voor het stretchen van de nek. Draai je hoofd naar de rechterschouder. Je beweegt vervolgens je nek naar boven en naar beneden. Als het goed is voel je nu een goede stretch in je nek. Let op dat je nek niet pijn gaat doen, dan moet je deze oefening stoppen. Als je deze oefening 10 keer hebt gedaan, herhaal dan de oefening aan de linkerkant.

Spine Roll

Deze oefening wordt vaak gedaan bij Pilates en werkt zeer goed voor de spieren. Tijdens de Spine Roll ga je rechtop staan met de voeten recht onder de heupen. Houd de benen goed recht en zet jouw kin op je borst. Nu rol je jouw rug op door je bovenlichaam langzaam naar beneden te buigen in een boog. Blijf even hangen en rol vervolgens voorzichtig weer naar boven. 

Beweging in de armen

De laatste oefening die wij als tip geven voor het verlichten van nekpijn is de beweging in de armen. Bij deze oefening zit je op een stoel of lig je op je rug. Strek je armen naar voren en vervolgens naar de zijkant. Beweeg daarna de armen langs de oren omhoog. Zorg ervoor dat je armen gedurende de gehele oefening gestrekt zijn. Deze oefening is goed voor als je hevige nekklachten hebt. Herhaal deze oefening 10 keer en laat je schouders vervolgens helemaal zakken. Hierna kun je deze oefening nog 3 keer doen.

Kom bij ons sporten!

Sporten zorgt ervoor dat je ontspant en maakt spieren los. Wij bieden diverse fijne buitenlessen aan, hebben leuke video’s in de app en je kunt elke dag via de Facebookpagina van Fitnessclub Nederland mee doen met livelessen. Wij helpen je graag om fit en gezond te blijven!

Zoek een club bij jou in de buurt