Vind de perfecte sportschoen

Ben je net weer begonnen met sporten? Of ben je gewoon toe aan nieuwe sportschoenen? Met deze tips vind je de perfecte sportschoenen, zodat je geen last krijgt van je voeten.

1. Koop schoenen niet om het uiterlijk!

De beste tip die we kunnen geven is dat je schoenen absoluut niet koopt om het uiterlijk. Sportschoenen moeten echt goed zitten, anders heb je kans op blessures en dat wil je niet.

2. Past precies

Zorg ervoor dat je voet precies goed in de schoen past. Test het door je voet uit een niet te strak geveterde schoen te halen. Dit moet gemakkelijk kunnen. Maak je schoenen dicht tot het verste vetergaatje zodat je niet slipt in je schoen. Loop ook een rondje met een nieuw paar schoenen aan. Voel je irritaties? Doe het dan niet, alles wat je nu voelt zal je straks ook voelen.

3. Te klein?

Bij het breedste deel van je voet moet je ongeveer een halve centimeter speling hebben. Probeer het voorste deel van je voet heen en weer te bewegen, zonder over de rand van de binnenzool te gaan. Kom je toch met de onderkant van je kleine teen tegen de rand aan? Dan weet je dat de schoen te klein is.

4. Genoeg ruimte

Omdat je voeten opzwellen tijdens het sporten en zelfs langer worden is het belangrijk om te testen of je voet genoeg ruimte heeft. Schuif je voet helemaal naar voren zodat je langste teen de voorkant raakt. Als je een duim kan plaatsen tussen de achterkant van je hiel en de achterkant van je schoen heb je genoeg ruimte. Probeer ook of je je tenen op en neer kan bewegen. Anders kun je last krijgen van voorvoetproblemen.

5. Stevig

Voel of de bovenkant van de schoen stevig aanvoelt rond je voet en of het precies past. Als je druk voelt rond je voet heb je meer ruimte nodig. Probeer ook eens je veters op een andere manier te strikken.  

6. Buigzaamheid

Je sportschoen moet goed kunnen buigen. Controleer welk deel van de schoen buigt. Dit moet overeenkomen met het buigpunt van je voeten. Dit kun je doen de voorkant van de zool tegen de vloer te duwen terwijl je de hiel van de schoen vasthoudt. Als de buigpunt van de schoen niet overeenkomt met de buigpunt van je voet, of als de schoen te stug is kun je voetproblemen krijgen. 

7. Testrondje

En tot slot, maak altijd een testrondje met de sportschoenen. Ga een stukje rennen en voel of de schoenen nog steeds goed voelen om je voet. Is dit het geval, dan kun je de nieuwe schoenen kopen!

 

Twijfel je nog steeds over de schoenen? Vraag om hulp van één van de kenners uit de sportwinkel. Goede sportschoenen zijn namelijk ontzettend belangrijk en helpen je blessures te voorkomen. Succes!

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Kom je bij ons sporten? Onze fitnesscoaches helpen je graag aan een persoonlijk sportadvies om jouw doelen te behalen!

Zoek een club bij jou in de buurt