Waarom is planken goed voor je?

Met planken train je bijna je hele lichaam. Voor veel mensen voelen secondes als minuten tijdens het planken. Deze oefening kan heel zwaar zijn, maar wordt des te vaker je het traint makkelijker. Planken is een goede fitnessoefening waarbij je met jouw eigen lichaamsgewicht de oefening uitvoert.

Voor de plank ga je eerst op je buik liggen met de ellebogen onder je. Zorg ervoor dat de ellebogen goed onder je schouders liggen en jouw tenen tegen de vloer staan. Als je in deze positie ligt druk je jezelf omhoog. Vervolgens vorm je een zo recht mogelijke plank. Voor deze oefening is je houding het belangrijkst, je rug mag bijvoorbeeld niet hol of bol zijn. Als het goed is kost het je veel energie om je lichaam zo recht mogelijk te houden. Je benen mag je voor deze oefening ook niet buigen. Door de moeilijkheidsgraad van deze oefening is deze oefening zo effectief. 

Waar is planken goed voor?

Met planken train je bijna je hele lichaam. Je voelt spieren door je hele lichaam op spanning komen. Het is een hele goede oefening om je lichaam te verstevigen. Vooral de spieren in de rug, billen, buik, bovenbenen, schouders en armen worden bij deze oefening goed getraind. Voor veel mensen is de plank een oefening die veel terugkomt in hun work-out schema. Als je deze oefening regelmatig doet zal het steeds beter gaan en ga je het effect aan het lichaam zien. Het is wel belangrijk om de plank op te bouwen. In het begin van de oefening zal je zien dat je de plank waarschijnlijk slechts dertig seconden vol houdt. Dit zal na drie weken oefenen oplopen naar twee minuten of meer.

Wist je dat…

..het record planken op 8 uur, 15 minuten en 15 seconden staat! Het record staat op de naam van George Hood, hij was 62 jaar toen hij het record verbrak en heeft na de plank nog vijfenzeventig keer op gedrukt. Het vrouwelijke record staat op de naam van Dana Glowacka, zij was 48 jaar en hield de plank vier uur en twintig minuten vol. Dat is wel heel extreem, maar met veel oefenen en trainen zul jij het planken steeds langer vol gaan houden. Ga jij ook aan de slag met het plankschema?

Plankschema maken

Het is verstandig om de plankoefening regelmatig te doen om er zo beter in te worden. Om de oefening op te bouwen kun je gebruik maken van een work-out schema. Bijvoorbeeld:

Week 1:

Maandag         – 30 sec planken

Woensdag      – 40 sec planken

Zaterdag         – 50 sec planken

 

Week 2:

Maandag         – 60 sec planken

Woensdag       – 1.10 min planken

Zaterdag         – 1.20 min planken

 

Week 3:

Maandag         – 1.30 min planken

Woensdag       – 1.40 min planken

Zaterdag         – 1.50 min planken

Het schema kun je natuurlijk helemaal naar eigen wens invullen. Met een schema kun je werken aan doelen en jezelf keer op keer uitdagen. Je kunt de oefening eventueel herhalen.

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Kom je bij ons sporten? Onze fitnesscoaches helpen je graag aan een persoonlijk sportadvies om jouw doelen te behalen!

Zoek een club bij jou in de buurt