Wat kun je het beste eten voor een training?

Wist je dat de juiste voeding voor je workout veel invloed kan hebben op je prestaties? Je lichaam heeft genoeg energie nodig om een zware workout te kunnen uitvoeren, maar je wilt ook geen last krijgen van een steek in je zij bijvoorbeeld. Maar waar moet je op letten bij het eten voor het sporten? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Timing

Timing is heel belangrijk! Een grote maaltijd kun je het beste 2 tot 3 uur voor je workout eten. Anders heb je kans op maagzuuroprispingen of krampen. Eet je liever een kleine snack van tevoren? Doe dit dan maximaal een half uur voor je start met sporten. Anders is je lichaam nog te druk bezig met het verteren van je voedsel om energie te stoppen in je training. Dit zijn wel richtlijnen, kijk voor jezelf wat het beste voor jou werkt.

Energie = koolhydraten

Combineer complexe koolhydraten, zoals havermout, volkorenbrood of noten met enkelvoudige koolhydraten zoals rozijnen, bananen en dadels. Complexe koolhydraten worden langzamer afgebroken door het lichaam en zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Enkelvoudige koolhydraten worden snel afgebroken en zorgen juist voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.

Lekkere en simpele snacks

Om het maximale uit je training te halen kun je dus het beste een combinatie eten van snelle en langzame koolhydraten. Je kunt eindeloos variëren. Ontdek wat voor jou het beste werkt. Probeer bijvoorbeeld een van de onderstaande lekkere en simpele snacks:

  • Appel met pindakaas
  • Griekse yoghurt met rood fruit
  • Kwark met banaan
  • Een gekookt eitje
  • Volkorenbrood of cracker met pindakaas en banaan
  • Havermout met banaan en rozijnen
  • Handje ongezouten nootjes

Welke ga jij proberen? Succes met sporten!

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Kom je bij ons sporten? Onze fitnesscoaches helpen je graag aan een persoonlijk sportadvies om jouw doelen te behalen!

Zoek een club bij jou in de buurt