Wat te doen bij een sportblessure?

Iets té enthousiast begonnen met sporten? Grote kans dat jouw lichaam na een tijdje gaat protesteren. Zit je dan thuis met een pijnlijke sportblessure, je af te vragen wat je nou precies verkeerd hebt gedaan. Ben je iets te hard van start gegaan, of komt het misschien toch door die oude gympen? Hoe voorkom je nou eigenlijk blessures? En nog belangrijker: hoe kom je er snel weer vanaf?

Voorkomen is beter dan genezen

Een sportblessure voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. Om sportblessures te voorkomen is het belangrijk dat je het sporten geleidelijk opbouwt. Ga niet vanuit het niets veel en langdurig sporten, maar bouw het geleidelijk op met een trainingsschema. Neem voor elke training de tijd voor een goede warming-up en eindig de training ook weer met een cooling-down. Voer je bovenstaande tips goed uit, dan verklein je de kans op een sportblessure aanzienlijk. Maar zelfs dan kan het natuurlijk wel eens fout gaan. En wat moet je dan?

Dit zijn de meest voorkomende sportblessures

Een sportblessure ontstaat meestal door overbelasting, onjuiste trainingsopbouw of verkeerd materiaal. Maar ook wanneer je je goed voorbereidt, de juiste schoenen draagt en niet over je eigen grenzen gaat, kan het natuurlijk nog steeds mis gaan. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Blessures als kniepijn, een verzwikte enkel, rug- en nekklachten, zweepslag en een ontstoken of afgescheurde achillespees komen dan ook vaak voor.

What to do: bij een acute blessure

Een acute blessure is gemakkelijk te herkennen. Tijdens het sporten krijg je plotseling pijn en er kan roodheid of zwelling optreden. Nog even snel je training afmaken? Nee, zeker niet! Net zo snel als de blessure is op komen zetten, moet je deze ook behandelen. Een acute blessure behandel je het beste door te koelen en het geblesseerde lichaamsdeel rust te geven. In de meeste gevallen doet dit wonderen voor jouw blessure. Maar wanneer de klachten aanhouden of verergeren, is een bezoekje aan de huisarts geen slecht idee.  

En wat als mijn blessure chronisch is?

Een chronische blessure komt langzaam opzetten en wordt geleidelijk erger. In sommige gevallen treedt de pijn pas op na het sporten, maar de pijn kan ook tijdens het sporten al aanwezig zijn. In het ergste geval blijft de pijn continu aanwezig. Om een ernstige blessure te voorkomen is het belangrijk dat je de pijn herkent en hierop inspeelt. Pas jouw trainingsschema aan en zorg dat de pijnlijke spier of gewricht niet te erg belast. Wanneer de pijn tijdens het trainen optreedt, ga dan over op een andere oefening of stop met trainen. Merk je geen verbetering of krijg je steeds vaker last van jouw chronische blessure? Laat deze dan behandelen door een huisarts of fysiotherapeut.

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Heb jij ook last van een blessure? Neem jouw klachten serieus en voorkom dat de pijn erger wordt. Wil je wel blijven sporten, informeer dan een personal trainer of fitnesscoach. Hij of zij kan jou adviseren over de beste oefeningen en apparaten die jouw blessure niet belasten.

Zoek een club bij jou in de buurt