8 tips om spierpijn te voorkomen

Helaas gaat een stevige workout soms gepaard met spierpijn. Waardoor je volgende sportuurtje misschien wordt verschoven omdat je nog niet kunt bewegen zonder je spieren te voelen. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je zodat de kans op spierpijn kleiner wordt.

1 Eet genoeg proteïne

Je spieren herstellen sneller door eiwitten. Zorg er dus voor dat je genoeg proteïnen binnenkrijgt, want zo voorkom je niet alleen spierpijn maar behaal je ook het beste resultaat. Eet dus na je workout een gezonde maaltijd met veel eiwitten. Denk aan bijvoorbeeld een gekookt eitje, kwark met banaan en nootjes of maak een smoothie met yoghurt en vers fruit.

2 Het juiste fruit

Vruchten met een donkere, dunne schil zijn heel goed voor na je training. Denk bijvoorbeeld aan bosbessen. Deze bevatten veel voedingsstoffen en hebben een goede werking op het afvoeren van afvalproducten uit je lijf.

3 Eet op het juiste moment

Na je workout kun je het beste 30 tot 40 minuten wachten voor je iets te eten neemt. Wil je erachter komen wat voor jou het beste werkt? Schrijf voor jezelf op wanneer en hoelang je traint, wat je dronk en at en hoe jij je daarbij voelde. Dan kun je goed zien wat voor jou het beste werkt. Lees hier ook tips wat je het beste vóór je workout kunt eten.

4 Omega 3 werkt

Eet voldoende omega 3, dit is namelijk een goede ontstekingsremmer. Dit vind je onder andere in kabeljauw, zalm en veel andere vissoorten. Houd je niet van vis? Denk dan aan plantaardige olie, noten, groenten zoals broccoli, spinazie, spruitjes en (bloem-, groene, savooie-, boeren-)kool.

5 Drink voldoende!

Drink voor, tijdens en na je workout voldoende water of een ander hydraterend drankje. Hierdoor blijven je spieren namelijk soepeler!

6 Zorg voor een goede nachtrust

Ook een goede nachtrust helpt bij het herstel van je spieren. Ga na een workout dus lekker op tijd naar bed als je de volgende dag een drukke dag hebt. Bij een korte nacht komen namelijk niet de juiste hoeveelheid hormonen vrij om te herstellen.

7 Koud douchen

Zeker in deze koude tijd is het lastig, maar een koude douche helpt bij het herstellen van de gemaakte schade in je spieren. Douche bijvoorbeeld 30 seconde koud af, het is even doorbijten maar het helpt!

8 Actief herstel

Blijf bewegen na je workout. Stretch, doe een cooling down of loop even rond. Dit werkt beter dan dat je gelijk op de bank neerploft.

Met deze tips heb je geen excuus meer om je volgende sportmoment over te slaan door spierpijn. Heb je hier nog vragen over? Stap gerust op een van onze fitnesscoaches af. Succes!

Zoek een club bij jou in de buurt