Sporttalent Bo Zuijderwijk

Fitnessclub Nederland werkt samen met veelbelovende sporttalenten. Eén daarvan is Bo Zuijderwijk. Naast haar mooie prestaties in freerunnen geeft ze ook fulltime lessen en workshops. In deze blog neemt Bo ons mee in de wereld van freerunnen. 

Hoe ik ben begonnen

Voordat ik ben gaan freerunnen heb ik 12 jaar lang aan taekwondo gedaan. Daarnaast heb ik ook gevoetbald en gedanst. Ik heb dus van alles uitgeprobeerd en ben altijd sportief bezig geweest. Toen ik eenmaal met freerunnen in aanraking kwam was ik gelijk verkocht. Ik heb een lesje meegedraaid en ben nooit meer weggegaan. Inmiddels doe ik alweer acht jaar aan freerunnen.

Twee of drie jaar nadat ik ben gaan freerunnen is de sport groter geworden en zijn er ook nationale teams ontstaan. Het was toen nog helemaal nieuw, waardoor faciliteiten, coaching en financiële ondersteuning er nog niet echt waren. We hebben echt vanaf niets moeten opbouwen. Nu halen we als Nederlands team onwijs veel prijzen binnen en nemen andere landen ons als voorbeeld. We krijgen echter nog steeds niet de hulp die je hoort te krijgen als topsporter. Dit komt doordat we geen A-status hebben en we dus niet worden erkend als topsport. Dit maakt het voor mij wel een stuk moeilijker omdat ik gewoon fulltime moet werken naast alle trainingen. Sponsoring is ook niet altijd even makkelijk omdat veel bedrijven freerunnen ook nog niet echt kennen. 

Tip van Bo

Voor iedere sporter is mijn advies om je op jezelf te focussen en je niet teveel met anderen te vergelijken. Kijk naar wat je echt leuk vindt om te trainen, zo haal je ook veel meer plezier uit je trainingen.

Mijn sportdoelen

Mijn sportdoelen hangen op dit moment heel erg samen met mijn revalidatie. Ik heb namelijk vier jaar geleden mijn kruisband afgescheurd in mijn linkerknie. Daarna heb ik keihard gewerkt en ben ik in mei 2023 derde geworden bij de World Cup in Frankrijk op het onderdeel speed. Ik was superfit en gemotiveerd om meer te bereiken. Een paar maanden later ging ik door mijn andere knie waar ik ook aan geopereerd moest worden. Dat is inmiddels negen maanden geleden. Ik ben benieuwd of ik lichamelijk nog beter kan worden als voorheen. Mijn doel is dan ook om nog betere prestaties te behalen en daarvoor ben ik hard aan het werk. 

 

Hoe zien mijn trainingen eruit?

Heel veel mensen denken dat freerunnen alleen maar gaat om van dak naar dak te springen en het gevaar op te zoeken. Freerunnen is echt veel meer dan dat, het is jezelf uitdagen op de kleinste manieren met de makkelijkste dingen. Voor mijn herstel ga ik nog drie keer per week naar de fysio. Daarnaast train ik bij Fitnessclub Zaltbommel vooral mijn kracht. Ik gebruik blokken en maak parcourtjes. Ik ben heel blij dat Fitnessclub Zaltbommel alles heeft wat ik nodig heb, zo kan ik meer uit mijn trainingen halen en heb ik vijf keer per week een zware work-out. 

 

Aankomende wedstrijden

Er komt in september weer een World Cup aan in Portugal, het is alleen nog niet helemaal zeker of dit doorgaat. In november staat er een WK op de planning in Japan. Bij deze twee grote wedstrijden hoop ik zo goed mogelijk te presteren en een mooie plaats te behalen!

Verder zijn er binnenkort nog een paar Nederlandse Kampioenschappen, dat is voornamelijk op salto's en trucjes gericht. Hier doe ik zeker ook aan mee, niet voor de winst maar voor het plezier. 

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Kom je bij ons sporten? Onze fitnesscoaches helpen je graag aan een persoonlijk sportadvies om jouw doelen te behalen!

Zoek een club bij jou in de buurt