Ontmoet ons sporttalent Eva Jansma

Fitnessclub Nederland werkt samen met diverse sporttalenten. Eva Jansma is een van deze sporttalenten. Ze is gedreven en gemotiveerd om het hoogst haalbare te bereiken als handbalster, je kunt haar tegenkomen in de fitnessclub. In dit blog vertelt Eva over het handballen en haar doelen om het hoogst haalbare te behalen. 

‘’Mijn naam is Eva Jansma, ik ben 19 en handbal op hoog niveau. Ik handbal al 12 jaar en ben begonnen bij AVV Andijk, een kleine club in West-Friesland. Op mijn 12e ben ik naar SEW gegaan en speelde ik in de jeugddivisie. Op mijn 17e ben ik weggegaan bij SEW, Ik ben toen in Amsterdam bij VOC 2 gaan handballen. Ik speel daar nu twee jaar en ik heb besloten om volgend seizoen naar SEW te gaan, als het goed is ga ik daar op eredivisieniveau spelen.

EEN HANDBALFAMILIE

Door mijn grotere zus Nanda ben ik samen met mijn tweelingzus Femke gaan handballen. Ons gedachte was als een van ons het kan, dan moeten we het alle drie kunnen. Het motiveert ontzettend als je tegen je zussen moet handballen. Afgelopen weekend moest ik tegen Nanda en Femke, dan wil ik echt niet dat ze bij mij scoren. Het is fijn dat je alles met elkaar kan delen, je begrijpt elkaar goed en werkt samen naar het hoogst haalbare. 

MIJN POSITIE IN HET VELD

Mijn plek in het veld is bij het doel, ik ben keepster. Van jongs af aan vind ik het al leuk om in het doel te staan. Volgend seizoen ben ik keepster bij SEW en bij het Nederlandse team onder de 20, aankomend jaar ga ik meedoen aan de WK selectie.

Ik ben twee keer per week in Arnhem aan het trainen om in de WK selectie te komen en 3 keer per week in Amsterdam. Daarnaast sport ik nog 4 keer in de week in de sportschool voor krachttraining.

SPORTEN BIJ DE FITNESSCLUB

Ik sport veel. Het is voor mij daarom belangrijk om bij een fitnessclub kan sporten waar ik mij helemaal thuis voel. Fitnessclub Nederland geeft mij dat gevoel. Daarnaast vind ik het ook heel erg leuk om betrokken te zijn bij de club. Ik ben er sowieso bijna elke dag!’’

TRAINEN OP PAPENDAL

Om op hoog niveau te handballen is het voor mij belangrijk om vaak in Papendal te trainen. Sinds mijn 16e woon ik in Arnhem en zit ik bij Papendal op de handbalacademie. Doordat ik twee jaar geleden mijn kruisband scheurde moest ik weer thuis wonen en heb ik een jaar lang moeten revalideren. Sinds januari mag ik weer trainen en wedstrijden spelen. Ik ben nu weer veel in Papendal te vinden.

IK WIL GRAAG HET MAXIMALE BEREIKEN

Mijn droom is om ooit op de Olympische Spelen te staan. Het lijkt mij ook heel gaaf om in het buitenland te handballen.

Om een hoog niveau in sport te bereiken denk ik dat het belangrijk is om van jongs af aan al bezig te zijn met de sport. Je moet wel echt alles geven voor de sport. Ik moet echt super veel trainen om dit niveau te halen en moet er veel voor laten. Ik moet af en toe een feestje missen en op zaterdag vaak om 9 uur in bed liggen.

Door zo bezig te zijn met mijn sport zie ik goede resultaten. Afgelopen weekend ben ik met mijn team kampioen geworden van de eerste divisie. Dit geeft ook een hoop motivatie om weer door te gaan met het behalen van mijn doelen.

Ik hoop dat ik nog heel lang mag handballen. Op dit moment ben ik 19 en dat is voor een keeper nog heel erg jong. De meeste keepers zijn rond 24/25 jaar op hun best. Ik heb nog een aantal jaar om echt goed te trainen om het maximale te bereiken.