Sporttalent schermster Day de Wijn!

Day de Wijn is sporttalent bij onze fitnessclub. Ze is gedreven en gemotiveerd om het hoogst haalbare te bereiken als schermster! In dit blog vertelt Day over het schermen en haar gedrevenheid om de beste prestaties te behalen. 

Heel lang geleden, toen ik ongeveer 10 jaar was, ben ik begonnen met de sport schermen.

Mijn opa, mijn vader en broer hebben deze sport veel uitgeoefend. Ik kon natuurlijk niet achterblijven en ben de sport ook gaan proberen. En toen wist ik het. Deze sport past echt bij mij!

Op de woensdag trainde ik altijd samen met mijn broer en mijn vader. Eerst bij de Zeemacht en later bij de militairen in Den Helder. Toen ik ouder was ben ik op diverse locaties gaan trainen. Zo sta ik ingeschreven in Den Bosch en trainde ik ook in Alkmaar.

Talent met schermen

In eerste instantie vond ik de sport schermen vooral erg leuk. In het begin trainde ik voornamelijk veel en hield ik me daar veel mee bezig. Later ging ik een aantal wedstrijden doen en merkte ik dat het schermen mij goed afging. Omdat het echt een passie is en ik hier heel wat uren in heb gestoken groeide mijn talent en rolde ik meer en meer in deze wereld. Met schermen zijn er veel buitenlandse wedstrijden die je kunt doen en daar raakte ik erg gemotiveerd van.

Het behalen van prestaties

Bij de jeugd ben ik een aantal keer Nederlands kampioen geweest. Ik heb hier veel leuke wedstrijden gedaan waarbij ik terugkijk op mooie prestaties en ik heb diverse podiumplaatsen behaald. Naast de Nederlands kampioenschappen heb ik ook wedstrijden gedaan tijdens de Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen. Ik heb meegedaan aan het Olympische Kwalificatie toernooi en ben meegegaan naar de Olympische Spelen voor studenten. Dit was een van mijn mooiste ervaringen.

Met schermen kan ik best wel veel reizen, veel wedstrijden zijn namelijk in het buitenland. Zo was de Olympische Spelen voor studenten, de Universiade, in Italië. Diverse schermers en anders sporters uit verschillende landen kwamen hier bijeen voor wedstrijden. Het was ontzettend gaaf omdat ik mij echt bevond in een olympisch dorp en er een hele Nederlandse delegatie meeging. Het was mooi om alle sporten en landen bij elkaar te zien.

De Olympische Spelen

Het liefste zou ik de Olympische Spelen willen bereiken. Het lijkt mij ontzettend gaaf om hieraan ooit mee te doen. Schermen is in Nederland een kleine sport waardoor het moeilijk is om te concurreren met het buitenland. Het voordeel van schermen is wel dat je deze sport tot op een latere leeftijd kunt beoefenen. Mijn einddoel is daarom om naar de Olympische Spelen te gaan.

Afgelopen jaar was dat nog niet haalbaar omdat er weinig wedstrijden door gingen vanwege corona. Ik hoop dat aankomende jaren stabiel blijven zodat ik goed kan trainen en met veel wedstrijden kan meedoen.

Kwaliteiten als sporttalent

Als je topsport op het hoogste niveau wil behalen is het ontzettend belangrijk om veel discipline te hebben. Als je jong bent ben je bezig met studeren en een sociaal leven opbouwen. Als vrienden uitgaan wil je eigenlijk mee maar je hebt ook je trainingen. Dit vereist veel discipline en een goede planning. Het is dus van belang om hier echt voor te gaan. Ook doorzettingsvermogen is een kwaliteit die je als topsporter moet bezitten. Iedere sporter heeft wel een periode dat het minder gaat maar ook dan moet je doorzetten, motivatie is daarbij van groot belang!

Wedstrijden in China en Nederland

Aankomende weken hoor ik of de schermwedstrijden in China doorgaan. Zo wel, ben ik daar in juni. Verder heb ik de komende tijd voornamelijk veel oefenwedstrijden in Nederland en misschien nog een paar in Duitsland. Het schermseizoen is van september tot mei. Vaak zijn er in de zomer de EK’s, WK’s en Universiade.

Mijn tip voor sporters!

Ga op zoek naar een sport die je echt leuk vindt en bij je past. Als je het niet leuk vindt raak je snel je motivatie kwijt. Probeer in je sport altijd doelen te stellen, dan heb je ook motivatie voor als het even iets minder gaat en weet je waar je het voor doet en waar je naartoe werkt.

Om mensen op de hoogte te houden over het Schermen post ik vaak items op Instagram en Facebook. Je kunt mij volgen via @daydewijn.

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Kom je bij ons sporten? Onze fitnesscoaches helpen je graag aan een persoonlijk sportadvies om jouw doelen te behalen!

Zoek een club bij jou in de buurt