Sporttalent Stan Smit

Stan Smit, een veelbelovend sporttalent van Fitnessclub Nederland, is een 18-jarige wielrenner uit Wervershoof. Naast zijn sportieve inspanningen, studeert hij Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam. In deze blog neemt Stan ons mee op zijn reis door de wielerwereld. Van het moment dat wielrennen zijn passie werd tot zijn ambitieuze sportdoelen.

Passie voor wielrennen

Mijn liefde voor wielrennen begon toen mijn broers al op de pedalen stonden. Geïnspireerd door hun enthousiasme, begon ik zelf met trainen in Hoorn. Het ging steeds beter en al snel werd ik opgemerkt en begon ik deel te nemen aan wedstrijden. Ik sloot me aan bij het opleidingsteam voor wielrenners onder de 17 jaar. Inmiddels zit ik bij het team van onder de 19 jaar bij Goudenbod Parkhotel in Alkmaar.

Mijn ultieme doel is om professioneel wielrenner te worden. Dat wil ik binnen 5 jaar bereiken. Dit jaar wil ik zo goed mogelijk presteren op binnen- en buitenlandse wedstrijden, met als doel om volgend jaar de stap te maken naar een continentaal team. Ik doe ook aan baanwielrennen en werd afgelopen winter Nederlands kampioen achter de derny. Dat is een prestatie waar ik enorm trots op ben.

Tip van Stan

Je moet nooit opgeven en hard werken als je de top wilt bereiken.

Trainingen en wedstrijden

Mijn trainingen zijn divers en uitdagend. Ik werk met een persoonlijke trainer die trainingsschema’s voor mij opstelt. Van lange duurtrainingen tot intervaltrainingen met krachtoefeningen. De afgelopen tijd heb ik vooral veel getraind om mijzelf voor te bereiden op het wedstrijdseizoen. Het seizoen loopt van maart tot oktober.

Als tweedejaars junior rijd ik zowel in Nederland als in het buitenland wedstijden. Dat zijn wedstrijden tussen de 80 en 140 km. Variërend van klassiekers tot meerdaagse etappekoersen. Bij klassiekers rijd je eendaagse wedstrijden tussen de 100 en 140 km. Bij etappekoersen rijden we vaak een weekend, met etappes tussen de 80 en 130 km. Dat doen we vooral in landen als België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

 

Trainen bij Fitnessclub Nederland

Ik train sinds deze winter bij de Fitnessclub Nederland. Daar werk ik vooral aan mijn kracht en explosiviteit. Twee keer per week ben ik in de sportschool te vinden en dan train ik vooral mijn benen, rug en buikspieren. Oefeningen die ik vaak doe zijn: de legpress, legextension, Romanian deadlift en squatten.

Onze fitnesscoaches helpen je graag!

Kom je bij ons sporten? Onze fitnesscoaches helpen je graag aan een persoonlijk sportadvies om jouw doelen te behalen!

Zoek een club bij jou in de buurt