Wat tijdelijk niet sporten met je lichaam doet

Ken je dat? Na een periode van regelmatig sporten komt er een moment waarop je eventjes geen zin meer hebt. Bijvoorbeeld omdat jouw sportvereniging een zomerstop heeft en je liever op een terrasje zit dan een rondje gaat hardlopen. Of omdat je besluit dat je prima één dagje over kan slaan; maar die dag wordt een week en voor je het doorhebt ben je de hele zomer niet gaan sporten.

Zelfs de meest fanatieke sporter mist wel eens een training. Bijvoorbeeld door ziekte, vakantie of een blessure. Een weekje niet sporten lijkt niet zo’n groot probleem. Je moet weer even inkomen en loopt een aantal dagen rond met spierpijn, maar voor je het weet zit je weer op je oude niveau. Of toch niet?

Wat gebeurt er met je lichaam als je een week niet sport

Eventjes niet sporten lijkt misschien geen gevolgen te hebben, maar niks is minder waar. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat jouw fitheid al enkele dagen na jouw laatste sportmoment vermindert. Gemiddeld is dit al zo’n drie tot vijf dagen na de laatste training. Je bloedvolume neemt af, waardoor zuurstof moeilijker van je longen naar je spieren getransporteerd wordt en je een hogere hartslag krijgt. Ook dalen de glycogeen voorraden in je spieren, waardoor je energiewaarden afnemen. Deze processen zijn snel weer te herstellen wanneer je na een aantal dagen rust het trainen weer oppakt.

De gevolgen van een langere tijd niet sporten

Maar wat nou als je meerdere weken niet sport? Na ongeveer 10 dagen begint je conditie al af te nemen en deze afname gaat door tot ongeveer 6-8 weken sinds je laatste sportmoment. Na zo’n twee weken veranderen je spieren en kunnen deze minder energie omzetten. Mensen die op aanraden van een arts of fysio sporten om bepaalde klachten te verminderen, zullen merken dat de lichamelijke klachten weer toenemen. Hoe langer je niet sport, hoe langer het ook weer duurt om op je oude niveau te raken.

 

Kom jij ook weer sporten?

Ben jij recentelijk ook voor het eerst weer komen sporten of ben je van plan om weer te beginnen? Kijk dan samen met een van onze fitnessinstructeurs of jouw sportschema nog uitvoerbaar is. Wellicht is het goed om even wat rustiger van start te gaan en niet direct weer te beginnen op het niveau waarop je eerst zat. Een goede warming-up en cooling-down is altijd belangrijk, zeker als je het sporten na langere tijd weer oppakt. Zo voorkom je onnodige spierpijn en blessures!

Kom bij ons sporten!

Het fitnessadvies in praktijk brengen? Kom langs in onze fitnessclubs! Onze fitnesscoaches helpen je graag met persoonlijk advies om fit en gezond te blijven!

Zoek een club bij jou in de buurt